Klix.ba na Jameson Empire Awards
0

Nakon prikazivanja bh. "Mad Maxa" voditelj upitao: "Zar ste vi svi iz Bosne?"

Piše: Aida Džaferović
Esmir Prlja i Damir Ruvić pred projekciju u Londonu (Foto: Klix.ba)
Proteklog vikenda u Londonu je održana dodjela Jameson Empire filmskih nagrada, a portal Klix.ba je, kao jedini medijski predstavnik iz Bosne i Hercegovine, imao priliku prisustvovati ovom glamuroznom događaju.

Filmski vikend počeo je još u petak navečer, kada su su u Googleovom sjedištu u engleskoj prijestolnici okupili mladi filmski autori iz 15 zemalja svijeta. Oni su se predstavili u okviru programa "Done in 60 seconds", namijenjenog mladim kreativnim stvaraocima, čiji zadatak je bio da naprave jednominutni remake svog omiljenog filma.

Podsjetimo, i Bosna i Hercegovina je prvi put imala svoje predstavnike u Londonu. Bili su to Esmir Prlja i Damir Ruvić, koji su se predstavili remakom filma "Mad Max".

Odlične reakcije

Esmir i Damir su dobili odlične kritike žirija i pobrali sve simpatije publike pa se tako, nakon što je "Mad Max" prikazan, salom prolomio tako glasan aplauz da je voditelj manifestacije upitao "Zar ste vi svi iz Bosne?!". Glavnom uredniku Empire magazina Marku Dinningu se posebno svidio film naših predstavnika.

"'Mad Max' je sjajan. Čak ga ni reditej George Miller, da ga opet pravi, ne bi uspio tako dobro napraviti", prokomentarisao je Dinning.

Šesteročlanim žirijem programa "Done in 60 seconds" predsjedavao je poznati britanski glumac Tom Hiddleston ("Thor", "The Avengers"). On je pohvalio sve mlade autore za inovativnost i brilijantne ideje.

"Mladim filmskim autorima je na početku karijere užasno teško. Kada želite snimiti film kucate na sva vrata, a nijedna niko ne otvara. Dobiti priliku da pokažete svoj rad je sjajna motivacija", kazao je Hiddleston.

Na kraju sjajne večeri svoj put u finale osigurala su po dva filma iz Velike Britanije i Rusije te jedan iz Kazahstana, a ukupni pobjednik bio je Britanac Phillp Askins sa svojim remakeom filma "Blade Runner".

Askinsu i brojnim drugim svjetskim zvijezdama nagrade su uručene u nedjelju navečer na glavnoj ceremoniji u luksuznom hotelu Grosvenor House. Prestižnu dodjelu Jameson Empire nagrada tradiconalno organizira vodeći filmski magazin na svijetu, Empire, uz podršku irske destilerije Jameson.

Neka od najvećih filmskih imena današnjice poput Helen Mirren, Dannyja Boylea, Daniela Radcliffea, Sama Mendesa... došla su po svoje priznanje koje im ustvari dodjeljuju čitatelji Empirea.

No, bila je to, ipak, Mendesova noć. Britanski filmski stvaralac, čiji je posljednji nastavak sage o agentu Jamesu Bondu "Skyfall" srušio sve rekorde gledanosti, je dobio tri nagrade: za najboljeg reditelja, najbolji film ("Skyfall") i za inspiraciju godine. Priznanje mu je uručio dvostruki oskarovac Kevin Spacey, čiji dolazak je bio iznenađenje večeri. Mendes je kazao da je polaskan što ga se smatra inspirativnim te da taj zadatak shvata veoma ozbiljno.

Mirren oduševljena programom "Done in 60 seconds"

U zabavnoj večeri prepunoj britanskog humora na sceni su se smjenjivale etablirane filmske zvijezde, ali i oni koje će to tek postati. Nagrađeni su i glumac Daniel Radcliffe (Heroj godine), legendarni reditelj Danny Boyle (Izvanredan doprinos filmskoj industriji), a šlag na tortu bila je nagrada Legenda Empirea, koju je dobila filmska ikona Helen Mirren.

Publika ju je dočekala na nogama, a ona ih je zamolila da sjednu pošto će uskoro vijeme za večeru. Glumica čija blistava karijera traje punih pet decenija izrazila je svoje oduševljenje pogramom "Done in 60 seconds".

"Nisam znala da nešto takvo postoji. Sjajno! Osjećam i da je moja karijera prošla tako, za 60 sekundi. No, nažalost, ja sam najstarija osoba u ovoj sali, zato mi je i data ova nagrada", rekla je Mirren i dodala da se još uvijek osjeća kao djevojčica iz Essexa.

U svom govoru se obrušila i na kritičare. "Niko ne zna koliko je teško napraviti jedan film, ustajati u četiri ujutro, biti vani na hladnoći... zato me ti prokleti kritičari tako ljute. Šta oni znaju? Ima li ovdje kritičara? Ustanite", našalila se Mirren i priznala da je, ipak, uživala snimajući filmove.

Nakon dodjele nagrada, ljubazni domaćini Jameson i Empire su za svoje goste organizirali oproštajnu zabavu koja je trajala do kasno u noć.