Film/TV
0

Nakon Oskara i Emmy za Ala Gorea?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Šest mjeseci nakon osvajanja Oskara za dokumentarni film o klimatskim promjenama "An Inconvenient Truth", bivši američki potpredsjednik Al Gore ponovo će se naći na crvenom tepihu, ali ovaj put riječ je o dodjeli Emmyja, američkih TV nagrada.

Naime, očekuje se da će u nedjelju Gore dobiti Emmyja za "interaktivne TV servise", nagradu izvan takmičarskog dijela, za njegovu kablovsku mrežu i online video projekat Current TV, koje je lansirao u augustu 2005. godine.

Kako prenosi Reuters, Current TV je je jedan od pet finalista za pomenutu nagradu, koje je izabrao specijalni žiri Akademije televizijskih umjetnosti i nauka i koji će po prvi put biti predstavljeni tokom direktnog TV prijenosa dodjele Emmy nagrada.

Gore je ovaj projekat osmislio s ciljem dvostrane komunikacije sa publikom, te njegova mreža 24 sata na dan emitira mješavinu profesionalno isproduciranih segmenata i video snimaka koje su producirali sami gledatelji u trajanju od nekoliko sekundi do 15 minuta.

Ciljana publika su osobe od 18 do 34 godine, koje Gore opisuje kao "generaciju koja želi kontrolirati svoje medije". Teme su raznolike, a protežu se od modnih i lifestyle trendova do vijesti i trenutnih dešavanja. Prema zvaničnim procjenama Current TV se emitira u 50 miliona domova širom SAD-a i Velike Britanije.