"Depp v. Heard"
12

Nakon Netflixovog dokumentarca o suđenju decenije, Depp gubi podršku javnosti: On je manipulator

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sredinom augusta Netflix je objavio dokumentarac "Depp v. Heard" koji je u tri epizode pokušao sažeti šta se događalo tokom "suđenja decenije" između Johnnyja Deppa i njegove bivše supruge Amber Heard.

Ishod suđenja je poznat - Amber je izgubila parnicu za klevetu protiv svog bivšeg supruga u ljeto 2022. godine. Povod za svađu bio je novinski članak Washington Posta u kojem je Amber pisala o obiteljskom nasilju, a u kojem su mnogi prepoznali Deppa, iako nije bio imenovan.

Njezin članak doveo je do toga da je Depp izgubio brojne poslovne ponude i saradnje i od jednog od najtraženijih glumaca preko noći je postao "crna ovca" Hollywooda.

Suđenje decenije koje su pratili milioni širom svijeta

Upravo iz tog razloga, Depp je zahtijevao da suđenje bude javno kako bi "očistio svoj obraz" pred očima javnosti i očima poslodavaca. No vjerojatno nijedna strana nije mogla ni pretpostaviti kakvu senzaciju na društvenim mrežama će izazvati ovo suđenje.

Milioni youtubera, influensera, tiktokera svakodnevno su objavljivali hiljade i hiljade snimaka u kojima su donosili svoje razmišljanje i stavove o ovom slučaju. Gotovo svi su bili uz Deppa što se moglo vidjeti i na snimkama kada bi on i njegova bivša supruga dolazili pred sudnicu. Glumca su obožavatelji dočekivali s transparentima, porukama podrške i pljeskom, dok je Amber samo dobivala podrugljive komentare i podsmijeh okupljene mase.

Mnogi smatraju da Amber nije dobila pravedno suđenje zbog prevelikog utjecaja javnosti. Porota mora biti odsječena od medija, vijesti, javnosti, pregovaračkih strana i svijeta. Moraju ostati objektivni. Međutim, ovo suđenje emitirano je na televiziji, bilo je u centru pažnje, nisu naređena nikakva zatvorena vrata niti je porota bila izolirana od svijeta, memova i udarnih vijesti. Čak i ako porota nije pratila internetske vijesti, njihova porodica vjerojatno jest i gotovo je nemoguće da nisu vidjeli što se događa tokom suđenja na društvenim mrežama. Odvjetnici Amber Heard kažu da je porota bila sugestibilna, a Deppovi tvrde da je bila objektivna.

"Izmet na krevetu" i "Silovanje bocom"

U Netflixovom dokumentarcu prikazana su i ključna svjedočenja, a svakako su najzanimljiviji iskazi glavnih aktera, Amber i Johnnyja.

Depp je detaljno pričao o "incidentu s izmetom" koji je ostavljen na njegovoj strani kreveta, gubitku prsta koji se dogodio u jednoj od njihovih mučnih svađa kada ga je Amber pogodila bocom, ali i o svojim ovisnostima. U svakom slučaju, Depp i njegovi odvjetnici su tvrdili da nikad nije bio "fizički nasilan prema Amber".

S druge strane, Amber je tokom svojih izlaganja, često kroz suze, pričala o fizičkom zlostavljanju, psihičkom ponižavanju, ali i navodnom silovanju bocom koje je doživjela od strane Deppa.

Gnjusne poruke nisu uvršene u dokaze

U dokumentarcu su prikazani i autentični audio i video snimci njihovih bračnih svađa, kao i poruke koje su razmjenjivali s prijateljima i suradnicima. Sud je odbio te poruke uvrstiti kao dodatne dokaze.

U jednoj od njih Depp je pisao kako bi volio "zapaliti Amber, utopiti je i silovati njeno spaljeno tijelo kako bi bio siguran da je mrtva", no sud i porota nisu ih uzeli u razmatranje.

Johnny Depp gubi bezrezervnu podršku javnosti

Međutim, nakon emitiranja dokumentarca bezrezervna podrška koju je Depp dobivao tokom i nakon suđenja je oslabila. Na internetu su se pojavile brojni hashtagovi kojim korisnici podržavaju Amber poput #IStandWithAmberHeard, #ApologizeToAmberHeard, #AmberHeardDeservesAnApology i #JohnnyDeppisawifebeater.

"Hoćeš li sada tužiti i Netflix jer te razotkrio", "Ne vjerujete mu. On je običan manipulator", "On je nasilan muškarac. Nikad više neću pogledati nijedan njegov film", "Jednostavno nisi mogao preuzeti odgovornost za svoja djela nego si je morao uništiti. Bolestan si i nadam se da ćeš dobiti ono što zaslužuješ", neki su od komentara koji su osvanuli ispod Deppovog posljednjeg posta na Instagramu nakon što je dokumentarac ugledao svjetlo dana.

Velik je broj i onih koji ostaju uz Deppa, a neki idu toliko daleko te tvrde da je Netflixov dokumentarac naručen od strane tima Amber Heard kako bi je prikazali u drugačijem, ljepšem svjetlu.

Nakon 23 dana saslušanja, svjedoka i dokaza u tužbi Johnnyja Deppa za klevetu protiv njegove bivše supruge Amber Heard, koja je tvrdila da ju je Depp fizički i seksualno napao u više navrata, porota je odlučila u korist Johnnyja Deppa.