Uskoro i prva kina
9

Nakon 35 godina zabrane prikazan prvi komercijalni film u Saudijskoj Arabiji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon 35 godina zabrane prikazivanja filmova u komercijalnim kinodvoranama, publika u Saudijskoj Arabiji imala je priliku prvi put uživati uz filmove "The Emoji Movie" i "Captain Underpants: The First Epic Movie" koji su prikazani u gradu Džedi.

Ovi animirani filmovi možda nisu najistaknutiji filmovi iz 2017. godine, ali njihovo prikazivanje je od velikog značaja za Saudijsku Arabiju koja proteklih mjeseci prolazi kroz niz reformi koje imaju za cilj modernizirati Kraljevinu.

Pored ukidanja zabrane rada komercijalnih kina, ukinuta su i druga ultrakonzervativna ograničenja koja su razdvajala žene od muškaraca. Tako je nedavno ženama dozvoljeno prisustvo na stadionu na nogometnoj utakmici, a održan je i prvi javni koncert ženskog izvođača u historiji zemlje.

Ipak, animirani film "The Emoji Movie" prikazan je u državnom kulturnom centru jer još nisu otvorene stalne kinodvorane u Džedi, kao ni u drugim gradovima.

"Pokušali smo koristiti ove filmove kao našu početnu tačku", rekao je organizator događaja Mamdouh Salim.

Saudijska vlada očekuje otvaranje 300 kinodvorana u ovoj zemlji do 2030. godine. Otvaranje prvih kinodvorana očekuju se početkom marta ove godine.

Kako pišu mediji, kablovska televizija također je stanovnicima Saudijske Arabije odobrila gledanje filmova, a dozvoljeno im je i preuzimanje filmova s interneta. Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je u decembru prošle godine deklaraciju prema kojoj će filmovi biti podvrgnuti cenzuri zasnovanoj na medijskoj politici Kraljevstva.

Podsjećamo, iza ukidanja konzervativnih zabrana i modernizacije zemlje stoji princ Mohammed bin Salman.