Filmski festival u Veneciji
0

"Najveći italijanski film" otvara 66. Mostru

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Svečano otvorenje 66. filmskog festivala u Veneciji zakazano je za večeras, a ostvarenje koje će otvoriti ovogodišnju Mostru bit će italijanski film "Baaria", koji govori o fažizmu, Drugom svjetskom ratu i komunizmu, a promovira se kao "najveći italijanski film svih vremena".

Organizatori se nadaju da će reditelj filma Giuseppe Tornatore uspjeti osvojiti publiku, nakon brojnih razočarenja posljednjih godina koje je gledateljima priuštila italijanska kinematografija. Međutim, konkurencija je velika i teška, a šest filmova u konkurenciji su holivudska ostvarenja.

Najstariji filmski festival u svijetu, koji će trajati od 2. do 12. septembra, i ove će godine ugostiti, kako na platnu, tako i uživo, velika imena svjetske kinematografije.

Glumac Matt Damon, koji igra u filmu "The Informant!", kao i Michael Moore koji predstavlja dokumentarac "Capitalism: A Love Story", u kojem napada korporacijsku pohlepu i recesiju, samo su neki od gostiju Festivala.

Ovoj dvojici velikana na crvenom tepihu će se pridružiti i glumac Nicolas Cage, reditelj Oliver Stone, glumice Charlize Theron i Eva Mendes, te glumci Richard Gere i Sylvester Stallone, ali i mnogi drugi.

Na 66. Mostri u konkurenciji za Zlatnog lava našla su se 24 dugometražna ostvarenja.

Sudeći prema naslovima u festivalskom programu, jedni od najzastupljenijih će biti filmovi reditelja debitanata. Od ukupno 75 ostvarenja koji će biti prikazani u Veneciji, 17 su filmovi prvijenci, dok će devet autora predstaviti svoj drugi film.

Filmove u konkurenciji će ocjenjivati žiri kojim će predsjedavati tajvanski reditelj Ang Lee, a uz njega će glas o najboljim ostvarenjima dati i ruski novinar, pisac i scenarist Sergej Vladimirovič, francuska glumica Sandrine Bonnaire, italijanska rediteljka Liliana Cavani, američki reditelj Joe Dante, indijski Anurag Kashyap, te jedan od najpopularnijih umjetnika italijanske muzičke scene Luciano Ligabue.

Prošle godine Zlatnog lava je osvojio američki film "Hrvač" Darrena Aronofskog sa Mickeyem Rourkom u glavnoj ulozi.