Film/TV
0

Najuspješniji filmovi snimljeni u nastavcima

Sarajevo-x.com
Filmovi su svojevrsna umjetnost koja publiku vodi u nove svjetove i dimenzije. Iza dobrih filmova stoji dugogodišnji rad, velika ulaganja, ali obično i ogromna novčana zarada. Prvi film je obično i najbolji, a nastavci ne mogu dokučiti njegov uspjeh.

Indiana Jones

Ako ne znate šta se desilo sa Georgom Lucasom poslije filma Star Wars i šta je režiser Steven Spielberg radio prije Jurassic Parka, sjetite se filma Indiana Jones i njegovih nastavak. Uspjeh ovog filma pripisuje se i, tada mladom glumcu Harrisonu Fordu. Spielberg je snimio tri nastavka filma o arheologu i avanturisti Indiani Jonesu - Otimači izgubljenog kovčega, Indiana Jones i ukleti hram i Indiana Jones i posljednji križarski rat.

Spider-Man

Filmovi o čovjeku-pauku veliki su hitovi u kinima širom svijeta i za sobom povlače mnogo rada i ogromnu marketinšku mašineriju koja umnogome doprinosi ovom uspjehu. Mnogi ljubitelji stripova ipak smatraju, da je stvarni junak priče o Spidermanu fiktivni lik iz stripa, a ne Toby Maguire.

Shrek

[SLIKA]6[/SLIKA]Veliko zeleno stvorenje Shrek je dokazao, da nije uvijek potrebna odlična priča da bi film i njegovi nastavci bili uspješni širom svijeta. Zbog raznolikosti animiranih karaktera u filmu, moglo bi se desiti da nastavci priče o Shrek zauvijek opstanu.

Jurassic Park

Steven Spielberg je 1993. godine filmom Jurrasic Park oživio dinosauruse. Pored velikog uspjeha filma, on je predstavljao i značajan korak na području kompjuterske animacije i njene upotrebe u filmskoj industriji.

Pirati s Kariba

[SLIKA]2[/SLIKA]Kada je producent ovih filmova, Jerry Bruckheimer 2002. godine odlučio na filmsko platno prenijeti priču o piratima, mnogi su smatrali da neće postići nikakav uspjeh jer su takvi filmovi davno izašli iz mode. No, glumačka ekipa, avanture pune napetosti, mačevanja i misterije ove filmove učinile su velikim hitovima. Do sada su snimljena tri nastavka - Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera, Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja i Pirati s Kariba: Na kraju svijeta.

Batman

[SLIKA]4[/SLIKA]Batman (tajni identitet Brucea Waynea) pojavio se kroz niz strip ostvarenja, od kojih je najuspješniji bio "Dark Knight", a kojeg je nacrtao Frank Miller. Međutim, široj poblici je postao poznat kroz niz filmskih i serijskih ostvarenja. Snimljeno je čak pet dugometražnih filmova o Batmanu.

Gospodar prstenova

Svijet izmišljenih bića Peter Jackson je prenio na filmsko platno i to u tri nastavka. Posljednji film, Gospodar prstenova: Povratk kralja, osvojio je čak jedanaest Oscara.

Harry Potter

[SLIKA]7[/SLIKA]Serijal romana koje je napisala engleska književnica Joanne Kathleen Rowling adaptiran je u obliku filma već pet puta.

James Bond

Jedna od najpoznatijih priča koja se u obliku filma nastavlja jeste i priča o tajnom agentu 007. Do danas, Jamesa Bonda su 21. nastavku ovog serijala glumili Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig.

Ratovi zvijezda

Sa šest nastavaka koji su zaradili gotovo dvije milijarde dolara u kino dvoranama širom svijeta i sa najodanijim fanovima, Ratovi zvijezda producenta i scenariste Georga Lucasa su najmoćniji filmovi u nastavcima svih vremena. Prvi u serijalu ovih filmova svoju premijeru je doživio 25. maja 1977. godine.