Film/TV
0

Najpopularnije TV serije u BiH (koje se ne emituju na TV-u)

Sarajevo-x.com
Kada govorimo o emitovanju popularnih televizijskih serija, domaće TV kuće zaostaju za drugima. To smo najbolje osjetili na svojoj koži kada je uvedena zabrana reemitovanja drugog programa HRT-a na području BiH, a koja se poštuje samo u nekim gradovima. Ipak, sudeći po anketi koja je postavljena na našem portalu, ljudi se snalaze na razne načine.

Na pitanje "Da li čekate da se TV serije počnu prikazivati na televiziji ili ih nabavljate iz drugih izvora?" 45% naših posjetilaca je odgovorilo da čekaju prikazivanje na TV-u, dok njih 55% serije, koje nabavljaju iz alternativnih izvora, gledaju na kompjuteru i dvd/divx playerima.

Uzimajući u obzir da je više od polovine posjetilaca odgovorilo da serije nabavljaju i gledaju na alternativne načine, zanimalo nas je koje su to najgledanije serije u BiH.

[SLIKA]1[/SLIKA]Kontaktirali smo (ne)ovlaštene distributere TV serija u divx formatu, kako bismo saznali koje to serije Bosanci i Hercegovci gledaju. Krajnje nenaučnom metodom sastavili smo listu od sedam naslova, koji nisu poredani nekim posebnim redom.

Battlestar Galactica (SciFi)

Ovo je jedna od trenutno najpopularnijih SF serija koja danas postoji. Iz sasvim nepouzdanih izvora smo saznali da je Mirsad Kličić najavio početak emitovanja ove serije i na FTV-u. Ipak prođe od tad mnogo zalazaka i izlazaka Sunca, a od serije ni traga ni glasa.

Prison Break (FOX)

I ovo je jedna od popularnijih serija u BiH. Neki su je možda gledali na hrvatskom RTL-u, a neki ne. U svakom slučaju, tematika je slična nekada prikazivanoj i više puta repriziranoj seriji "Oz".

Lost (ABC)

Serija Lost je emitovana u BiH i to na Mreži Plus. Ipak, jedna je od najtraženijih kod (ne)ovlaštenih distributera. Zašto je to tako? Postoji više mogućih razloga: trebalo je dočekati da se otkupe nove epizode i trebalo je trpiti pet minuta serije, pa pet minuta reklama i tako u nedogled. Šta reći o seriji Lost. Prvak je u količini žanrova u jednoj seriji.

Heroes (NBC)

Upravo je završeno emitovanje prve sezone u SAD-u, tako da slijedimo trendove. Junaci serije otkrivaju moći i uče se nositi s njima. Đelo Hažiselimović sa HRT-a je uvidio kvalitet serije te će se tokom godine početi prikazivati i na, pogađate, drugom programu HRT-a

24 (FOX)

[SLIKA]2[/SLIKA]U Americi je prošle sedmice završeno prikazivanje šeste i ujedno najgore sezone do sada. Prve dvije sezone ove popularne serije davno su emitovane na FTV-u i od tada im se gubi svaki trag. Ukoliko se ne sjećate, riječ je o teroristima, domaćim izdajnicima i svemogućem Jacku Baueru, kojeg je jednostavno nemoguće ubiti.

Dexter (SHO)

Riječ je o seriji o serijskom ubici Dexteru Morganu, koji radi kao forenzičar čija je specijalnost analiza mrlja od krvi. Kad je Dexter bio mali, usvaja ga policajac koji je u njemu prepoznao ubilački karakter te ga usmjeravao u pozitivnom smjeru. Snimanje druge sezone počelo je u maju.

My Name Is Earl (NBC)

Ovo je trenutno jedna od najboljih humorističkih serija koja se emituje. Odlični Jason Lee glumi Earla, probisvijeta koji cijeli život pravi razna s***a. Jednog dana dobije na lutriji, nakon čega ga udare kola te završi u bolnici. Dok je ležao u bolničkom krevetu čuje nekog tipa koji priča o karmi te pravi spisak svih gluposti koje je napravio i krene da ih popravlja. /B.L.