Zbog jedne riječi
4

Najnovije Pixarovo ostvarenje zabranjeno u nekoliko zemalja

DP
Printscreen: Youtube/Pixar
Printscreen: Youtube/Pixar
Dovoljna je bila jedna riječ da se Pixarov animirani film zabrani u četiri zemlje i cenzurira u jednoj.

Najnoviji animirani film studija Pixar, Naprijed (Onward) zabranjen je u nekoliko zemalja na Bliskom istoku samo zbog jedne opaske. Ovaj porodični film smatra se neprikladnim u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, gdje neće biti prikazivan, piše BBC.

Policajka Specter, kojoj glas posuđuje Lena Waithe, prvi je Pixarov i Disneyjev gej lik koji otvoreno priča o tome.

Ona u ovom animiranom filmu, između ostalog, govori: "Nije lako biti roditelj. Stalno čupam kosu zbog kćeri moje djevojke".

Ovo je bilo dovoljno da se film zabrani u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, dok u drugim zemljama Bliskog istoka, kao što su Bahrein, Liban i Egipat, prikazuju film.

Prema pisanju Deadlinea, Rusija je cenzurirala ovu scenu i riječ "djevojka" zamijenila riječju "partner" kako bi izbjegla spominjanje spola u ovom slučaju.

Waithe je u intervjuu za Variety priznala da je opaska o djevojci bila njena ideja.

"Pitala sam ih mogu li reći riječ 'djevojka', je li to u redu. Zvučalo mi je čudno. Imala sam čak i drugačiji glas, nije mi djelovalo da je u redu reći 'muž' i oni su se složili da izgovorim 'djevojka'. I to je ispalo nešto posebno", rekla je Waithe.

Film "Naprijed", čija se radnja odigrava u svijetu mašte u jednom predgrađu, govori o dva brata vilenjaka koji su krenuli na avanturu nakon što im je majka dala specijalne poklone od pokojnog oca, među kojima je i pismo koje ga može vratiti iz mrtvih.