Festival arTZ
37

"Najgori na svijetu": U Tuzli premijerno prikazan dokumentarac o bh. novinarstvu

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
"Najgori na svijetu" naziv je dokumentarnog filma koji je večeras u okviru četvrtog izdanja Festivala savremene umjetnosti arTZ premijerno prikazan u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli.

Ovo ostvarenje prati istraživačku priču dvije studentice žurnalistike koje su, svjesne lošeg glasa koji prati novinarski poziv, odlučile da se ne žele pomiriti s takvim imidžom novinarstva, odnosno, njihove buduće profesije te se odlučuju da samostalno krenu u potragu za odgovorima na pitanja koja okružuju tu tematiku.

Kao reditelj filma se potpisuje tuzlanski producent Damir Pirić koji je u razgovoru za Klix.ba istakao da ostvarenje nosi provokativan naziv te da se bavi imidžom novinarske profesije prvenstveno u BiH, a potom i u svijetu.

"S obzirom da sam po vokaciji producent i često sam se nalazio u toj situaciji da kada sjedimo negdje u društvu producenta krive za neuspjeh nekih umjetničkih djela, ali i globalnu komercijalizaciju umjetnosti. Međutim, kažem da nisu svi producenti najgori, kao što nisu ni svi novinari najgori", istakao je Pirić.

Dodao je i da ovaj dokumentarac predstavlja otpor stereotipima i ksenofobiji koja je zastupljena u svim sferama društva.

"'Ako ste dobar čovjek, bit ćete dobar novinar', rečenica je koju je izgovorila jedna od mojih sagovornica i ovo je zapravo poruka ovog filma. Ako ste dobar čovjek, bit ćete dobri u svemu što radite", poručio je Pirić.

"Najgori na svijetu" je rađen u produkciji Omladinskog pokreta Revolt i koprodukciji festivala arTz, a nastao je kao rezultat višemjesečnog rada učesnika radionice pod nazivom "Umjetnost kao aktivizam".

Scenarij filma pored Pirića uradile su Azra Delmanović i Azra Husarić, inače studentice treće godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsjek žurnalistika.

"Mi smo uspjeli doći do ljudi koji su kao novinari radili prije, za vrijeme i poslije rata u BiH, ali i onih koji rade danas. Jedini problem na koji smo nailazili dok smo snimali film jesu mladi novinari koji nisu htjeli stati pred kamere i pričati o problemima današnje novinarske scene, dok je javnost jasno kritizirala samu novinarsku profesiju i scenu", rekla je Husarić.

Na upit zbog čega mladi novinari nisu željeli stati pred kamere i odgovoriti na pitanja, Husarić nije mogla konkretno odgovoriti, s obzirom da potencijalni sagovornici nisu davali objašnjenja za svoju odluku.

"Vjerujemo da je to sve ispolitizirano i da imaju određenih pritisaka u redakcijama u kojima rade", naglasila je Husarić.

Delmanović je istakla da se na ovom filmu radilo veoma dugo, kao i da je ponosna na ono što su večeras predstavili tuzlanskoj publici.

"Iz cijele ove priče sam naučila da ako želiš biti dobar novinar, moraš prvenstveno biti dobra osoba. U novinarstvu zaista moraš biti dobar, jer javnosti moraš predstaviti istinu, a to ne možeš postići ako je sam ne percipiraš na pravi način", poručila je Delmanović.

Dokumentarni film "Najgori na svijetu" naišao je na odličan prijem kod tuzlanske publike, a nakon grada soli bit će prikazan i u Sarajevu u okviru ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala.