Kraj prikazivanja
2

Najduža sapunica na svijetu trajala 72 godine

Sarajevo-x.com
Američka sapunica "Guiding Light", najduža drama u historiji televizije, prestala se prikazivati nakon 72 godine. Posljednja epizoda emitovana je u petak, nakon čega je serija uvrštena u Giunnesovu knjigu svjetskih rekorda

Serija se prvi put emitirala na radiju 1937. godine, da bi 1952. godine počela sa televizijskim prikazivanjem. Mreža CBS je zbog drastičnog pada gledanosti u aprilu ove godine najavila ukidanje serije, ali je istovremena naglasila da je tv drama 'zaradila počasno mjesto u historiji televizije kojem niko neće moći parirati'.

U završnoj epizodi svi likovi se okupljaju na zabavi u parku gdje glavni ljubavni par Josh i Reva se zaklinju jedno drugom na vječnu ljubav.

Glumic Kim Zimmer i Robert Newman, koji su utjelovili likove Josha i Reve u seriji su glumili preko 25 godina. Prikazano je ukupno 15.700 epizoda, a CBS ističe da je ovaj tevizijski program bio prvi koji otvorio brojna socijalna pitanja kao što su zloćudna oboljenja, alkoholizam i tinejdžerska trudnoća.

Serija je osvojila desetak nagrada za najbolja televizijska ostvarenja Emmy, a u njoj su nastupali i glumici kao Kevin Bacon, Calista Flockhart i James Earl Jones koji su kasnije postali poznate ličnosti.