Film/TV
160

Najavljujemo: Sedmi internacionalni Youth Film Festival Sarajevo

Klix.ba
Udruženje Mladih umjetnika Sarajevo i Gimnazija Dobrinja zvanično objavljuju da će se nakon pauze od dvije godine nastaviti održavanje Internacionalnog omladinskog festivala filma “Sarajevo Youth Film Festival” u organizaciji ove dvije institucije.

Nakon rebrendinga festivala, ideje i koncepta te promjene imena iz Školski Film Festival u Youth Film Festival Sarajevo, organizatori festivala najavljuju bolja vremena za ovu smotru filmske umjetnosti koja se održava od 18. do 20. septembra ove godine.

Pored dvije takmičarske selekcije i popratnih programa kao što su “Kafa sa..” i “workshop” radionice, ovogodišnji YFF nudi i Open Air Cinema program gdje će se tokom tri noći festivala prikazati tri holivudska blockbustera. Svi programi su otvoreni za sve ljubitelje filma i posjetioce koji žele pogledati filmove najmlađih reditelja, producenata i filmmakera iz naše zemlje, regiona i Evrope.

Organizatori najavljuju dolazak velikih bh. filmskih imena na festival te stručnih filmskih radnika koji će svoje znanje prenijeti na učesnike festivala – mlade generacije bh. kinematografije.

Cilj Youth Film Festivala je afirmisati mlade filmske radnike, amatere, profesionalce i poznavaoce filma kao i promocija njihovih radova i filmskih projekata. Festival je takmičarskog karaktera te ima za cilj oživjeti duh pravednog i zdravog takmičenja i konkurencije te podstaći mlade kreativce na razmišljanje i rad na filmu. Festival čvrsto teži ka animiranju građana o spoznaji važnosti filmske umjetnosti ali i ljepotama ovog posla. Ono po čemu se YFF razlikuje od ostalih filmskih festivala je to što ovdje mladi ljudi imaju priliku da žive svoje momente Berlinelea, Kana, SFF-a i slično. Ovdje su mladi filmski radnici zvijezde večeri.

Na konkursu za prijavu filmova moći će se prijaviti svi afirmisani i neafirmisani mladi filmski stvaraoci čiji filmovi ne traju manje od 4 i duže od 12 minuta, a čija je produkcija filma počela najranije u 2012.godini. Kompletan konkurs sa svim uvjetima takmičenja i načinom prijave bit će objavljen u medijima i na zvaničnoj web stranici festivala www.sarajevoyff.org u iduća dva dana.

Organizatori najavljuju dobar filmski festival i dobru zabavu tokom ova tri dana u septembru te pozivaju sve da “ostanu na vezi” jer će se tokom ljeta postepeno objavljivati segmenti koji sačinjavaju ovogodišnje izdanje Youth Film Festivala Sarajevo i koji će zasigurno biti interesantni svima. Znači – film, zabava, partiji, nagrade i nova iskustva. Mjesta ima za sve, poručili su organizatori.