50 godina od prvog filma
4

Najavljen svjetski dan Jamesa Bonda

Klix.ba
Svjetska proslava Jamesa Bonda će se desiti u oktorbru kako bi se obilježilo 50 godina od prvog filma o tajnom agentu 007.

Filmski šefovi koji stoje iza popularnog serijala su proglasili 5. oktobar za svjetski dan Jamesa Bonda, kako bi se obilježilo 50 godina od dana kada je na bijelom platnu Sean Connery prvi put igrao lik ovog superšpijuna u filmu "Dr. No".

Širom svijeta će biti organizovani razni događaji, uključujući i izložbu o Bondu u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, koncert muzike iz filmova o Bondu u pozorištu Samuel Goldwyn u Los Angelesu, kao i prikazivanje novog dokumentarnog filma "Everything or Nothing: The Untold Story of 007".

Povodom ovog dana će se održati i online aukcija u realnom vremenu pod pokroviteljstvom aukcijeske kuće Christie's, tokom koje će se prodavati razni predmeti sa filmskih setova na kojima su se snimali filmovi o Jamesu Bondu.

Sav novac će biti podijeljen između 12 humanitarnih organizacija. Kao dio filmskog festivala u Torontu će se održati izložba "Designing 007: 50 Years of Bond Style".

"Apsolutno smo uzbuđeni što ćemo proslaviti zlatni jubilej Jamesa Bonda na filmskom platnu zajedno sa svim njegovim obožavateljima širom svijeta", rekli su Michael G. Wilson i Barbara Broccoli, producenti filmova o Bondu.