Film/TV
0

Najavljen bogat program 4. Zagreb film festivala

FENS
Ove će se godine u razdoblju od 16. do 21. opktobra na 4. Zagreb Film Festivalu, prikazati više od 50 filmova - u službenoj konkurenciji za nagradu Festivala, Zlatna kolica, takmičit će se 10 cjelovečernjih igranih, 10 kratkometražnih igranih te 10-12 dokumentarnih filmova.

ZFF je takmičraski festival koji predstavlja i nagrađuje nove filmske autore i njihove prve ili druge cjelovečernje, kratke igrane te dokumentarne filmove. Održava se u Studentskom centru, a od ove godine i u jednoj od zagrebačkih kino dvorana u centru grada.

Ove će se godine od 16. do 21. oktobra prikazati više od pedeset filmova, a u Glavnom programu - službenoj konkurenciji za nagradu Festivala Zlatna kolica takmičit će se deset cjelovečernjih igranih, isto toliko kratkometražnih igranih i deset do dvanaest dokumentarnih filmova.

Uz umjetnički rad Nedjeljka Mikca, najboljima će biti dodijeljene i novčane nagrade: četiri hiljade eura za najbolji cjelovečernji film, te po hiljadu i petsto za kratki i dokumentarni. Publika će moći, kao i prošle godine izabrati te dodijeliti Vip nagradu publike u iznosu od hiljadu eura koje, kao i novčane nagrade za najbolje filmove u Glavnom programu, osigurava Vipnet - generalni sponzor Zagreb Film Festivala. Nakon uspješne lanjske premijere, i ove će se godine u suradnji sa časopisom BUG održati natjecateljski program debitantskih hrvatskih igranih filmova pod nazivom Kockice, a najbolji će biti nagrađen Zlatnim kolicima i sa dvije hiljade eura koje osigurava BUG.

"Zajedno s rastom i razvojem festivala, svake se godine pojačava i program. Uz filmove iz Glavnog programa, dio kojih smo već odabrali, važno je spomenuti nastavak promoviranja i nagrađivanja hrvatskih autora kroz program KOCKICE. Publiku će sigurno interesirati i program Bunker, tj. filmovi koji su zabranjivani u raznim režimima, a nakon dolaska demokracije u njihove zemlje značajan ih je broj postao hitovima. A kad smo već kod hitova, tu je i novi program evropskog filma, KLUB 100, te retrospektiva sad već afirmiranih redatelja vezana uz knjigu MOJ PRVI FILM, koju izdajemo ove godine. Kao novost dodao bih i širenje ZFF-a izvan kruga našeg dragog SC-a, tako da će publika moći i u jednom od gradskih kina, nadamo se u kinu Europa, pratiti pojedine ovogodišnje programe", istaknuo je Boris T. Matić, direktor Festivala.

"Nakon što je programe ZFF-a lani vidjelo oko 27.000 gledalaca što je za oko 80 posto više nego u 2004., ove godine, u skladu s povećanjem broja filmova i kvalitetom programa, očekujemo najmanje 35.000 gledalaca i još jači odaziv medija. U ovoj godini ćemo sigurno biti najposjećeniji filmski festival i jedno od najposjećenijih festivalskih događanja u Hrvatskoj", istaknuo je Hrvoje Laurenta, producent Festivala.