{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagradu publike 24. SFF-a osvojili drama "Kapernaum" i dokumentarni film "Srbenka"

Klix.ba
17.8.2018. u 10:38
14
3
Nagradu publike 24. SFF-a osvojili drama "Kapernaum" i dokumentarni film "Srbenka"
14
Nagradu publike 24. SFF-a osvojili drama "Kapernaum" i dokumentarni film "Srbenka"
Foto: D. Š.
Film "Kapernaum" libanske rediteljice Nadine Lebaki osovjio je nagradu publike 24. SFF-a za najbolji igrani film, dok je nagrada publike za najbolji dokumentarni film 24. SFF-a otišla u ruke hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića za film "Srbenka".
Glasovi publike predstavljeni su poslije ponoći u kinu Meeting point, nakon svečane ceremonije dodjele nagrada 24. SFF-a koja je upriličena sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Film "Kapernaum" je dirljiva emotivna drama koja prati Zaina koji stoji pred sudom u Libanu. Već je bio u zatvoru jer je nekoga napao nožem. Sada želi tužiti svoje roditelje jer su ga donijeli na svijet. Niko pouzdano ne zna koliko je Zain star, ali medicinski vještak procjenjuje da dječak ima 12 godina. U Raiffeisen Ljetnom kinu se za projekciju ovog filma tražila stolica više, a publika je film ispratila suzama i ovacijama.

"Srbenka" je dokumentarni dugometražni film koji se bavi temama nacionalizma i ksenofobije. Dokumentarac prati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića. Godine 1991. u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Dvadeset i pet godina kasnije reditelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: