Izbor održan online
0

Nagradu mlade publike Evropske filmske akademije dobio je film "The Crossing"

N. C.
Dobitnik ovogodišnje Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) je film "The Crossing" norveške redateljice Johanne Helgeland.

"U izboru najboljeg filma učestvovalo je 3.600 mladih uzrasta od 12 do 14 godina iz 38 evropskih zemalja, među kojima su bili i članovi žirija iz Sarajeva. Partneri u Bosni i Hercegovini Evropskoj filmskoj akademiji su petu godinu za redom Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point", navodi se.

Zbog pandemije koronavirusa, i ove godine je izbor održan online putem u većini zemalja koje su sudjelovale u izboru.

"Mladi iz BiH su zajedno sa svojim vršnjacima iz Evrope na platformi EFA-e putem svog naloga gledali tri nominovana filma, koje je za njih odabrala Evropska filmska akademija: "Pinocchio" Mattea Garronea, pobjednički "The crossing" Johanne Helgeland i "Wolfwalkers" Tomma Moorea i Rossa Stewarta", dodaju.

Uz vodstvo moderatora sudjelovali su u filmskim diskusijama, a više od 40 članova žirija iz Sarajeva o nominiranim filmovima razgovoralo je sa članovima tima Sarajevo Film Festivala i bh. glumcem Igorom Skvaricom.

U svih 38 zemalja Evrope i šire, EFA Nagrada mlade publike omogućuje mladima da otkriju visokokvalitetne evropske filmove.

Ovim projektom omogućuje se mladima da kvalitetno ispune vrijeme provedeno u svojim domovima, te da kroz zajedničke aktivnosti projekta nastavljaju razvijati osjećaj pripadnosti zajednici ljubitelja filma.