Film/TV
0

Nagrade Zlatna malina dodijeljene najgorim filmovima u 2003.

NINA
Kako je već 24 godine uobičajeno, dan prije dodjele Oscara najboljim filmskim ostvarenjima, u Los Angelesu su proglašeni i dobitnici Zlatnih malina, popularno zvanih Razzies, za najgore filmove prethodne godine.

Na neglamuroznoj svečanosti, održanoj u hotelu Sheraton u Santa Monici, predstavnici tzv. Fondacije za dodjelu Zlatnih malina (Golden Raspberry Award Foundation) objavili su rezultate glasanja 617 svojih članova u SAD-u i 15 iz stranih zemalja. Velikom većinom glasova najgorim filmom proglašen je prošlogodišnji debakl "Gigli" kojim su ozbiljno narušene dotad super uspješne karijere Jennifer Lopez i Bena Afflecka, a usput nanesen i udarac njihovu privatnom životu i statusu koji su uživali u medijima i javnosti.

Dvije zvijezde, ujedno proglašeni i najgorim glumcima godine, nisu se osobno pojavili da preuzmu zajedljivo osmišljene 'trofeje' - zlatnom bojom nasprejane loptice za golf zalijepljene na zgnječenu limenku za 8-milimetarski film. Za razliku od neprocjenjivih kipića Oscara, vrijednost Razzie nagrade kreće se negdje ispod pet dolara.

S druge strane, svako u Hollywoodu zna da publicitet nema cijene, a J.Lo i Affleck su na dodjeli antioscara bili neprestano spominjani: najgori glumac, najgora glumica, najgori filmski par, najgori redatelj i scenarist (Martin Brest)... "Gigli" jedino nije odnio neslavnu pobjedu u kategorijama muške sporedne uloge (tu je nagrađen Sylvester Stallone za "Spy Kids 3D") i ženske sporedne uloge (Demi Moore u "Charlie's Angels: Full Throttle").

Na ovogodišnjoj dodjeli inaugurirana je i nova kategorija, nazvana "Najgore opravdanje za film" - naslov snimljen prema megakonceptu, ali na kraju ispraznih rezultata. Tu je pobijedila ekranizacija omiljene dječje priče "The Cat in the Hat" s Mikeom Myersom, ekstravagantna produkcija u kojoj se sramotno i bez trunke duha pokušalo eksploatisati književni original.