Na svečanoj ceremoniji
301

Nagrade Srce Sarajeva prvi put uručene za TV serije: "Porodica" je pobjednik večeri

L. K.
Ekipa serije "Porodica" dobila je tri priznanja (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U sarajevskom hotelu Holiday večeras je održana svečana ceremonija dodjele nagrada najboljim ostvarenjima u kategoriji TV serija, a na ceremoniju su stigle regionalne glumačke zvijezde od kojih neki kući nose posebno priznanje sa Sarajevo Film Festivala (SFF).
Ceremoniju je vodio glumac i TV voditelj Tarik Filipović, koji je prisutnima dodatno uljepšao večer interesantnim govorom i brojnim šalama.

Nagrade za TV serije dodjeljuju se u šest kategorija: Najbolja dramska serija, Najbolja komedija, Najbolji kreator/i serije, Najbolja glumica, Najbolji glumac i Zvijezda u usponu.

Najbolja dramska serija je "Porodica", a najbolja komedija je "Dnevnik velikog Perice".

Najbolji kreator serije je Bojan Vuletić, reditelj "Porodice"! Vuletić se najprije zahvalio Miri, a zatim je naglasio kako nije očekivao da će osvojiti nagradu Srce Sarajeva.

"Mislim da je sve ovo što je rađeno ovdje posljednjih godina izuzetno. Jedino što mogu reći za 'Porodicu' je da sigurno nećete gledati nastavak, što je velika stvar", rekao je Vuletić, na šta su mu okupljeni uzvratili aplauzom i smijehom.

Najbolji glumac je sjajni Boris Isaković, koji je tumačio lik Slobodana Miloševića u seriji "Porodica".

"Hvala vam, ovo je stvarno velika čast. Velika čast je biti s 'Porodicom' ovdje i u ovakvoj regionalnoj porodici. Imam utisak od mojih početaka da sam priželjkivao ovakvu vrstu okupljanja, jer to je moja porodica. Vi ste moja porodica. Ovo Srce je srce svih nas. Stvarno zbog ove nove platforme, kao da nas još približava i čini da ove male usamljene produkcijice postanu velike produkcije koje će iznjedriti nove kvalitete", emotivno je rekao Boris Isaković nakon što je preuzeo nagradu Srce Sarajeva.

Najbolja glumica je Jasna Đuričić! Fenomenalna srbijanska glumica preuzela je nagradu za ulogu u seriji "Grupa" i emotivno se zahvalila okupljenima, kao i velikom žiriju koji čini više od 400 regionalnih filmskih i televizijskih profesionalaca.

"Ovo je stvarno fantastično. Nemam nikakav govor, za razliku od Borisa Isakovića koji je očekivao ovakvo nešto. (smijeh) Budući da je ovo prvi put svima nama, ova nagrada i ovo Srce će imati poseban značaj u mom životu", rekla je Đuričić.

I naposljetku, Srce Sarajevo za Zvijezdu u usponu pripalo je Ivani Zečević. Nagradu joj je dodijelio direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Podsjetimo, za nagradu Srce Sarajeva za TV serije ovogodišnjeg SFF-a bilo je nominovano ukupno 16 serija.

U pitanju su sjajna ostvarenja koja su privukla veliku pažnju publike iz svih dijelova regiona: Grupa, Jezero, Južni vetar, Kalup, Klan, Kosti, Močvara, Novine (3. sezona), Porodica, Porodica Markovski, Senke nad Balkanom, Tajkun, Crno-bijeli svijet (4. sezona), Dnevnik velikog Perice, Mama i tata se igraju rata i Zlatni dani.

S druge strane, nominirani za istu nagradu bili su: Uroš Tomić, Bojan Vuletić, Matevž Luzar, Miodrag Sila, Albino Uršić, Jana Bjelica, Petar Petkovski, Kaja Šišmanović, Ivana Zečević, Jasna Đuričić, Mirjana Karanović, Jelena Miholjević, Olga Pakalović, Nika Rozman, Nada Šargin, Jovana Stojiljković, Feđa Štukan, Goran Bogdan, Sebastian Cavazza, Filip Đurić, Boris Isaković, Gordan Kičić, Nina Radulović Lečić, Anita Todorović, Marina Malević Ćurić, Boban Jevtić, Ivana Miković i Saša Hajduković.