Film/TV
0

Nagrada "Ivica Matić" Udruženja filmskih radnika BiH reditelju Srđanu Vuletiću

Sarajevo-X
Godine 2004. Udruženje filmskih radnika ponovo je uspostavilo nagradu koja se dodjeljivala za doprinos bosanskohercegovačkom filmu prije agresije 1992. godine.

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje članu Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i nosi ime jednog od najznačajnijih bh. filmskih autora Ivice Matića. Ovo je jedina nagrada kojom se nagrađuje rad naših filmskih radnika u BiH, te joj ta činjenica doprinosi na značaju.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine donijelo je odluku da 2005. godine ovu veoma važnu i jedinu nagradu za filmske radnike Bosne i Hercegovine dodijeli mladom reditelju Srđanu Vuletiću za njegov prvijenac "Ljeto u zlatnoj dolini" koji je dobitnik nagrada: Nagrada Tigar - Rotterdam Film Festival 2004; Specijalna nagrada žirija i FIPRESCI nagrada - Sofia Film Festival 2004; Nagrada Žirija - Bermuda Film Festival i brojnim drugim nagradama i priznanjima.

Prvu poslijeratnu nagradu Ivica Matić Udruženje filmskih radnika BiH dodijelio je 2004. godine reditelju Pjeru Žalici za uspjehe njegovog prvijenca Gori vatra iz 2003. godine.