{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagrada festivala u Baru za Faruka Šabanovića

S
29.10.2009. u 13:36
0
1
Nagrada festivala u Baru za Faruka Šabanovića
0
Nagrada festivala u Baru za Faruka Šabanovića
Faruk Šabanović je na Međunarodnom televizijskom festivalu u Baru za ekološki film "Gradski rudari", koji je rađen u produkciji RTVFBiH, dodijeljena plaketa za najbolji scenarij u kategoriji Ekologija XIV.
"Gradski rudari" je desetominutni ekološki film o sakupljačima starog papira koji na taj način osiguravaju sredstva za život, ali i o njihovom razmišljanju o bh. ekološkoj i političkoj situaciji, odnosno značaju prikupljanja odbačenog papira. Ovaj film nastao je tokom snimanja ekološke emisije “Ekovizija” posvećene reciklaži i prikupljanju starog papira. U autorsko-tehničkoj ekipi, pored Faruka Šabanovića, su: producent Edin Lonić, snimatelj Belkasim Hamzagić, montažer Asmir Muratović, tonski snimatelj Armin Misimović i vozač Alija Voloder.

U kategoriji dokumentarnog filma u zvaničnoj konkurenciji takmiči se i dugometražni dokumentarni film “Nostalgični satovi” autora i reditelja Šemsudina Gegića u koprodukciji FTV/FLASH: producent Edin Lonić, izvršni producent Šemsudin Čengić. Dokumentarni film “Nostalgični satovi” fokusira se na priču i sudbinu 1.000 bosanske djece koja su ratne 1992. godine sa ratom zahvaćenih prostora evakuisana u Libiju i njihovom povratku u kamp Garabuli nakon 15 godina kada je uslijedio poziv lidera Moamera El-Gadafija.

Barski festival je srušio prošlogodišnji rekord. Ove godine je u kategorijama igrani film, dokumentarni film i ekologija, prijavljen 181 program iz 42 zemlje. U zvaničnu takmičarsku selekciju uvršten je 71 film iz 35 zemalja sa najmoćnijim produkcijama velikih svjetskih televizija iz Amerike, Rusije, Kanade, Njemačke, Austrije, Italije, Engleske...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: