U režiji Martina Turka
5

Nagrada bh. filmu “Dobar dan za posao” na 22. Festivalu slovenskog filma

E. Lj.
Film "Dobar dan za posao" u režiji Martina Turka i produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva, nagrađen je na 22. Festivalu slovenskog filma koji je održan od 17. do 22. septembra u Portorožu.

Martinu Turku, scenaristi i reditelju filma, uručena je nagrada Vesna za posebna dostignuća. Nagrađeni filmovi, među kojima je i “Dobar dan za posao”, uskoro će biti prikazani u Kinu Komuna u Ljubljani.

Film je u službenoj selekciji prikazan i na Busan International Film Festivalu u Južnoj Koreji, najvećem azijskom filmskom fetivalu, na festivalu mediteranskog filma u Montpellieru u Francuskoj u Takmičarskom programu 40. CINEMED-a, u programu Zagreb Film Festivala... Pretpremijeru je imao na prošlogodišnjem 24. Sarajevo Film Festivalu.

Sarajevo Film Festival i Turska radio televizija (TRT) 2016. su pokrenuli produkcijsku shemu za cjelovečernji film, nazvanu Sarajevo City of Film for Global Screen (Sarajevo grad filma za Global Screen), u okviru koje je produciran i Turkov film.

“Dobar dan za posao” (koprodukcija BiH, Turske i Slovenije) je društvena drama bazirana na likovima: film prati Armina koji nastoji pronaći posao i svoje mjesto u društvu. Njegova priča govori o tome kako je devalvacija ljudskog integriteta jedna od najbolnijih posljedica svake krize.

Uloge u filmu tumače: Aleksandar Seksan, Adijan Kulovac, Maja Zećo, Ermin Sijamija, Senad Alihodžić, Mladen Nelević, Kemal Čebo, Slobodan Tabaković, Vanesa Glođo, Muhamed Hadžović, Aldin Omerović, Deni Mešić, Amar Selimović, Jasna Žalica, Ejla Bavčić, Mirna Kreso, Darja Badnjević i Ivana Vojinović. Direktor fotografije je proslavljeni hrvatski snimatelj i reditelj videospotova Radislav Jovanov Gonzo, a kostimografkinja i scenografkinja Emina Kujundžić.

“Dobar dan za posao” je Turkov drugi igrani film.