Autokino
4

Na večerašnjem repertoaru Mostar Film Festivala tri sjajna ostvarenja

B. R.
(Foto: Mostar Film Festival)
(Foto: Mostar Film Festival)
Nastavlja se mostarska atrakcija autokina na platou mostarskog Sajma gospodarstva u Rodoču gdje filmoljupce večeras očekuju tri filmska ostvarenja od 19, 21 i 23 sata - "F20", "Koncentriši se baba" i "Moj jutarnji smeh".
Kako su saopćili iz Mostar Film Festivala, "F20", režisera Arsena Antoana Ostojića, govori o ljubavi i zlu. Radnja se zbiva na ljeto, uz tulumarenje na Zrću gdje se rađa nova ljubav i sve kreće po zlu.

Naslov filma "F20" predstavlja dijagnozu za psihički poremećaj i daje naslutiti da ovo nije, kako su naveli, još jedan tipični hrvatski film.

F20 (Foto: Mostar Film Festival)
F20 (Foto: Mostar Film Festival)

Ovaj fantastični triler s novom, mladom glumačkom postavom, kako su istakli, dokaz je da hrvatski film može konkurirati trilerima koje nam svakodnevno serviraju iz inostranstva.

Od 21 sat posjetitelji će uživati uz film koji je već oduševio bosanskohercegovačku publiku – "Koncentriši se baba", režisera Pjera Žalice. Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine.

Koncentriši se baba (Foto: Mostar Film Festival)
Koncentriši se baba (Foto: Mostar Film Festival)

Mnogobrojna porodica koja je razbacana po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko groba stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate te na kraju i u dane.

Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i posljednjim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu.

Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je na kraju prevara otkrivena, bilo je već kasno.

Posljednji film prikazan večeras bit će "Moj jutarnji smeh", režisera Marka Đorđevića od 23 sata. Ova regionalna komedija očaja nudi zabavan i prisan prikaz čitave jedne generacije obilježene krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda.

Moj jutarnji smeh (Foto: Mostar Film Festival)
Moj jutarnji smeh (Foto: Mostar Film Festival)

Cijena ulaznice je 10 KM po automobilu i vrijedi za sve filmove. Ulaznicu možete kupiti u hotelu Mostar od 16 do 18 sati ili prilikom ulaska u kino, saopćili su iz Mostar Film Festivala.