Prvi predsjednik BiH
180

Na TRT-u počelo emitovanje serije "Alija", pogledajte prvu epizodu

Klix.ba
Na prvom programu turske državne televizije TRT1 je u udarnom terminu počelo prikazivanje dramske serije "Alija" koja donosi priču o životu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Prva epizoda dostupna je i na zvaničnom YouTube kanalu TRT1 televizije.

Serija "Alija" donosi priču o životu Alije Izetbegovića i obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine.

Serija ima šest epizoda koje traju po devedeset minuta, a snimana je ljetos u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu, Počitelju i drugim mjestima u BiH.

Aliju Izetbegovića u mladosti utjelovio je Burak Poyraz, a u starijim godinama Yurdaer Okur. Njegovu suprugu Halidu glumi Görkem Yeltan, sina Bakira Izetbegovića Berke Üzrek, snahu Sebiju Fatoş Kabasakal, a kćerku Sabinu Dilşad Çelebi.

Snimanje serije je realizirano u produkciji TRT-a i Sancak Medya. Režiju prve tri epizode potpisuje bh. reditelj Ahmed Imamović, nakon čega je rediteljsku palicu preuzeo njegov kolega iz Turske Omer Gokhan Erkut. Scenarij je pisao Ahmet Tezcan.