Film Ognjena Glavonića
88

Na repertoaru Sarajevofesta film "Teret", istinita priča o kojoj se u Srbiji šuti

E. Lj.
U sklopu Sarajevofesta večeras će u Cinema Cityju s početkom u 18:30 sati biti upriličena projekcija filma "Teret", debitantskog ostvarenja mladog srbijanskog reditelja Ognjena Glavonića koje je nastalo prema nevjerovatnoj istinitoj priči o kojoj se u Srbiji šuti.
Film "Teret" donosi priču o Vladi, vozaču kamiona kojeg je utjelovio Leon Lučev, a koji tokom NATO-ovog bombardiranja prevozi nepoznati teret od Kosova do Beograda. Vlado ne postavlja pitanja i ne želi previše znati o čemu se radi, ali nakon što obavi posao i vrati se kući mora se suočiti s posljedicama svog djela.

Film je nastao na osnovu istinitih događaja koje je Glavonić istraživao u svom nagrađivanom dokumentarnom filmu "Dubina dva" koji je nastao tokom priprema za njegov dugometražni igrani prvjenac "Teret".

Premijerno je prikazan prošle godine u programu Cannes Film Festivala, a Leon Lučev je za ulogu u ovom filmu na 24. Sarajevo Film Festivalu nagrađen Srcem Sarajeva za najboljeg glumca.

Režiju i scenarij potpisuje Ognjen Glavonić, a uloge su ostvarili Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina.

Nakon projekcije će biti održan razgovor s Ognjenom Glavonićem kojeg će moderirati Dino Mustafić.