Film/TV
0

Na repertoaru kina Kriterion dva nova ostvarenja

FENA
U art kinu Kriterion od sutra će se na repertoaru naći projekcije japanskog filma "Intergalaktička ljubav će spasiti svijet" i film "Vrijeme koje preostaje".

"Intergalaktička ljubav će spasiti svijet" je japanska drama, koja je prvi put prikazana 2005. godine, a na filmskom festivalu Kinotayo 2006. godine osvaja nagradu za najbolji film festivala, saopćeno je iz Kriteriona.

Film govori o nedavnoj nesreći, koja je ostavila Satoru Iwamotoa, učenika osnovne škole, privremeno nepokretnim, a nedavni gubitak majke ga je odvojio od ostatka svijeta.

Međutim, u želji da pomogne svom djetetu, njegov otac pravi robota, koji će mu pomoći oko obavljanja svakodnevnih obaveza i komunikacije s ljudima.

Satoru postaje miljenik školskih poznanika, a pritom pokušava da shvati šta su to zapravo ljubav i prijateljstvo.

Film "Vrijeme koje preostaje" režirao je poznati palestinsko-izraelski režiser Elia Suleiman, koji je poznat po filmu iz 2002. godine "Božanska intervencija".

Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu 2009. godine, a također je bio dio oficijelnog takmičarskog programa filmskog festivala u Torontu. U novembru iste godine, film je osvojio specijalnu nagradu žirija APSA (Asian Pacific Screen Awards).

"Vrijeme koje preostaje" je polubiografski film, koji se sastoji od četiri historijske epizode o rediteljevoj porodici. Radnja filma se proteže od 1948. godine do sadašnjosti. Inspirisan je dnevnikom rediteljevog oca, počevši od vremena kada je bio prkosni borac i pismima njegove majke upućenim članovima porodice, koji su morali tada da napuste Palestinu.

Kombiniran intimnim sjećanjima na njih, reditelj pokušava da prikaže svakodnevnicu Palestinaca, koji su bili primorani da žive kao manjina u sopstvenoj zemlji.

Oba filma će na programu Kriteriona biti od 24. do 30. novembra.