Režija Sabine Vajrače
15

Na putu do Oscara, film "Sevap/Mitzvah" osvojio nagradu publike u Italiji

I. S.
Kratkometražni film "Sevap/Mitzvah", koji je u konkurenciji za Oscara, dobio je nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu Sedicicorto u Italiji.

Režiserka filma je Sabina Vajrača, a Sanela Jenkins izvršna producentica. Film je dosad nagrađen nekoliko puta. Osvojio je prestižnu Humanitas nagradu u Santa Monici u Kaliforniji, što je najveća nagrada za scenarije nakon Oscara.

Na Međunarodnom festivalu Flickers' Rhode Island je dobio nagradu žirija kao najbolji film koji ruši predrasude. Također, na Međunarodnom filmskom festivalu Cordillera u Nevadi je dobio nagradu žirija za najbolji film s fokusom na žene.

Pored režiserke Sabine Vajrače i izvršne producentice Sanele Diane Jenkins, u ekipi su producent Kerim Mašović i koproducent Ivo Kaunic (Kaunitz). Uloge na filmu tumače Helena Vuković, Magdalena Živaljić-Tadić, Emina Minka Muftić, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Snežana Vidović, Adnan Hasković, Muhamed Hadžović, Frano Mašković i Rijad Gvozden.

Tu su i organizacije i institucije koje su na razne načine učestvovali na stvaranju filma: Claims Conference New York City, Jevrejska organizacija La Benevolencija Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta KS i Academy of Bosnia and Herzegovina Inc., New York City.

Film je snimljen prema istinitom događaju a radi se o sarajevskoj muslimanskoj porodici Hardaga koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila jevrejsku porodicu Kabiljo. Nakon 50 godina, za vrijeme agresije na BiH, porodica Kabiljo spašava porodicu Hardaga iz opkoljenog Sarajeva.