"Baby Reindeer"
39

Na Netflix je stigla jedna od najpotresnijih serija ikada, kritičari su joj dali maksimalne bodove

I. S.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Na Netflix je stigla serija "Baby Reindeer" Richarda Gadda. On glumi Donnyja Dunna, čiji se život u potpunosti mijenja nakon što odluči da u Londonu započne karijeru stand up komičara.

Nakon ove odluke, počinje ga uhoditi žena po imenu Martha, koju glumi Jessica Gunning. U seriji su prikazane i Donnyjeve prošle traume u kojima je Richard zapravo opisao seksualno zlostavljanje kroz koje je prošao.

Kako Marthino ponašanje postaje sve opsesivnije, a Donnyjevo samodestruktivnije, njih dvoje tonu sve dublje i dublje. Samo neke od teme kojima se bavi ova serija su: menatalna bolest, krivnja, usamljenost, žudnja, samoprezir, narkomanija, očaj i nada.

Rebbeca Nicholson, filmska kritičarka koja piše za Guardian, između ostalog navodi da je četvrta epizoda u kojoj saznajemo više o stanju Donnyjevog uma, jedna od najuznemirujućih epizoda koje je pogledala u posljednje vrijeme.

"Baby Raindeer" ima ukupno sedam epizoda. Snimana je od augusta 2022. do marta 2023. u Londonu i Edinburghu. Na Netflixu je objavljena 11. aprila 2024. godine.

Na stranici Rotten Tomatoes je ostvarila 100 posto bodova. Mnogi gledatelji su je nazvali jednom od najpotresnijih serija ikada.

"Serija je jako mučna, ali je ne mogu prestati gledati. Maestralno kinematografsko djelo", "Sinoć sam pogledala sve epizode i trebat će mi tri do pet dana da se oporavim", "Brilijantna serija", neki su od komentara.