Sarajevo Film Night
65

Na filmskoj večeri u Amsterdamu prikazani kratki filmovi bh. autora

Klix.ba
Insert iz filma "Zid" Zulfikara Filandre
U Kinu Kriterion u Amstedamu održan je Sarajevo Film Night u sklopu kojeg je prikazano sedam kratkih filmova autora koji su povezani sa Sarajevom.

Tako je publika imala priliku pogledati kratke filmove Ene Sendijarević, Zulfikara Filandre, Šejle Lajlani, Nevena Samardžića, Daneta Komljena i Stijna Boume.

Sarajevo Film Night organizovali su amsterdamska umjetnička grupa Outline i kino Kriterion, a filmove su odabrali član Outlinea Jan-Pieter ’t Hart iz Amsterdama i saradnik Outlinea Zulfikar Filandra iz Sarajeva.

Ena Sendijarević i Zulfikar Filandra prisustvovali su projekciji u Kriterionu te večeri i sudjelovali u polusatnom razgovoru sa publikom. Amsterdamska publika pokazal je veliko interesovanje za ovaj filmski susret, a prema podacima je prodato 170 ulaznica za Sarajevo Film Night.

Art house Kino Kriterion osnovano je 1945. godine i od tada postoji i radi u Amsterdamu. Važna saradnja Kriteriona i Sarajeva je inicijativa pokretanja i otvaranja sarajevskog kina Kriterion.

Članovi grupe Outline su boravili u Sarajevu krajem 2017. godine i realizovali niz umjetničkih projekata te izdali jednu knjigu u saradnji sa lokalnim umjetnicima.