Film/TV
0

Na festivalu u Motovunu 80 filmova iz svih krajeva svijeta

FENA
Motovun film festival (MFF) i ove je, kao i prošlih godina, manifestacija 'velikih- malih' filmova. Od 24. do 28. jula bit će prikazano osamdesetak kvalitetnih naslova iz svih krajeva svijeta.

Među dvadesetak filmova u glavnom programu osmog MFF-a našao se pobjednik ovogodišnjeg Sandens festivala "Petnaesti rođendan" (Quinceanera), drama Richarda Glatzera i Washa Westmorelanda o sudbini mlade Latinoamerikanke u savremenom Los Angelesu, zatim australijski film "Gledaj lijevo-desno" (Look Both Ways) Sare Watt, neobično djelo koje kombinuje animaciju i živu akciju, te potresni austrijski dokumentarac "Hranimo svijet" (We Feed the World) Erwina Wagenhofera o utjecaju globalizacije na proizvodnju hrane.

Bit će prikazan i dugometražni prvijenac zagrebačkog Njujorčanina Gorana Dukića "Pizzeria Kamikaze" (Wristcutters: A Love Story), priča o neobičnom svijetu nastanjenom ljudima koji su sebi sami oduzeli život, zatim drugi dugometražni film Danisa Tanovića "Pakao", snimljen prema scenariju Ksistofa Kislovskog i dokumentarni film Ivone Juke "Što sa sobom preko dana" o zatvorenicima u Lepoglavi koji spremaju Šekspirovu predstavu "San ljetnje noći".

Također, bit će prikazani i filmovi: "Rad oslobađa (Delo osvobaja) slovenskog reditelja Damjana Kozolea i drama "Sutra ujutro" Olega Novkovića iz Srbije, premijerno prikazana na 41. filmskom festivalu u Karlovim Varima.

U Motovunu će publika vidjeti i film nominovan za Zlatnu palmu na ovogodišnjem Kanskom festivalu - "Hronika jednog bega" (Cronica de una fuga), istinita priča o otmici, zatočeništvu i bijegu argentinskog fudbalera Claudija Tamburrinija, u režiji Israela Adriana Caetana. Na stvarnim je događajima zasnovan i britanski film "Put za Gvantanamo" (The Road to Guantanamo) Michaela Winterbottoma i Mata Whitecrossa o trojici mladića, koji su ni krivi ni dužni završili u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo.

Vezani članci