Los Angeles
6

Na dodjeli Zlatnog globusa dominirala serija "Big Little Lies" i drama "Three Billboards"

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Na sinoćnoj dodjeli prestižne nagrade Zlatni globus dominirali su drama "Three Billboards" i hit serija "Big Little Lies". Dodjelu su svakako obilježile žene koje su u znak protesta zbog seksualnog uznemiravanja u filmskoj industriji nosile crne haljine, dok su muškarci nosili značke kampanje "Time's up", posvećene žrtvama seksualnog uznemiravanja i iskorištavanja.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Saoirse Ronan za ulogu u filmu "Lady Bird". Nicole Kidman je za ulogu u seriji "Big Little Lies" osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u seriji, dok je Rachel Brosnahan za ulogu u "The Marvelous Mrs. Maisel" osvojila nagradu za najbolju glumicu u TV seriji.

Ewan McGregor osvojio je Zlatni globus za najboljeg glumca u mini seriji ili TV filmu, Aziz Ansari je za ulogu u "Master of None" proglašen najboljim TV glumcem u kategoriji mjuzikla ili komedije.

Elisabeth Moss je za ulogu u filmu "The Handmaid’s Tale" dobila nagradu za najbolju glumicu u dramskoj TV seriji, dok je Sterling K. Brown za ulogu u "This Is Us" dobio nagradu za najboljeg glumca u dramskoj TV seriji.

"The Handmaid’s Tale" je proglašena najboljom TV serijom, "The Marvelous Mrs. Maisel" najboljom TV serijom u kategoriji komedije, a najbolji film je "Lady Bird".

"Three Billboards Outside Ebbing" osvojio je nagradu za najbolji scenarij, a Zlatni globus za najboljeg reditelja otišao je u ruke Guillerma del Tora za ostvarenje "The Shape of Water". Serija "Big Little Lies" dobila je Zlatni globus za najbolju seriju ili TV film.

"Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" osvojio je nagradu za najbolji dramski film. Frances McDormand proglašena je najboljom dramskom glumicom, a Gary Oldman najboljim dramskim glumcem.

Sam Rockwell proglašen je najboljim sporednim glumcem u filmu, Allison Janney je za ulogu u filmu "I, Tonya" proglašena najboljom sporednom glumicom u dramskom filmu, dok je Laura Dern za ulogu u seriji "Big Little Lies" nagrađena Zlatnim globusom za najbolju sporednu glumicu u seriji, kratkoj seriji ili TV filmu.

Dodjelom nagrada dominirala je crna boja, a brojne zvijezde koje nisu doživjele nikakav oblik seksualnog zlostavljanja su, u znak podrške onima koji jesu, također nosile crnu odjeću.

Jedan od najsnažnijih govora večeri bio je govor Oprah Winfrey, koja je podržala slobodu medija i žene koje progovaraju o istini.

Dodjela Zlatnog globusa je prva velika ceremonija nakon što je Hollywood pogodio skandal o seksualnom uznemiravanju koji je šokirao javnost.