Legenda odbrane Sarajeva
890

Na Dan državnosti premijera filma o Mustafi Hajrulahoviću Talijanu: Heroj koji je živio za slobodu

S. Š. U.
Foto: Facebook/Arijana Saračević Helać
Foto: Facebook/Arijana Saračević Helać
Prije 24 godine preminuo je jedan od heroja odbrane BiH, komandant Mustafa Hajrulahović Talijan. Premijera filma o njegovom životu i borbi za BiH simbolično je zakazana za 25. novembar, Dan državnosti naše zemlje.

Autorica filma Arijana Sračević Helać dugo je planirala snimanje filma o jednom od heroja odbrane Sarajeva i BiH, koji je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine te general Armije RBiH.

"Godinama pokušavam naći trenutak da napravim ovaj film, jer je 90 posto materijala koji smo koristili za film bio sačuvan kao sirov. Prijeratni materijal koji smo dobili od njegovog prijatelja pokazuje sjajne snimke iz Pomorske akademije u Splitu sa brodova ratne mornarice Jugoslovenske narodne armije, obavještajne službe JNA. I onda ovaj ratni dio koji je arhivski fenomenalno bogat", ističe autorica.

Saračević naglašava kako su dio njene ekipe bili sjajni saradnici Amer Kulovac kao redatelj, Dževad Skenderović kao montažer i Igor Ciković-snimatelj.

"To je jedan trajni dokument koji u svari govori o važnom vremenu u BiH i opsadi Sarajeva, usuđujem se reći i najvažniji jer dugo radim ovaj posao", naglašava Saračević.

Talijan se smatra herojem odbrane Sarajeva, legendom koja je organizovala odbranu zajedno s mladićima u tenisicama i majicama kratkih rukava.

Jučer je sin Mustafe Hajrulahovića, Damir dobio sina kojem je dao ime Mustafa, pa se tako simbolično, pred premijeru filma, rodio još jedan Mustafa Hajrulahović.

Premijera je zakazana je za petak, 25. novembar u 21 sat na Federalnoj televiziji.

"Zaslužuje da taj dan bude televizijska premijera. Sagovornici u filmu su veoma interesantni i kompetentni. Otkrivamo u ovom filmu neke stvari, evo ja sam svjedok događaja opsade Sarajeva, ali neke stvari nisam znala, kao koje su šifre za prelazak na Grbavicu i mnoge druge stvari koje otkrivamo u filmu, a što su detalji vezani za deblokadu Sarajeva. Format filma je takav da su u njemu zastupljeni i umjetnici, branitelji, pripadnici Armije BiH, članovi porodice i prijatelji", istakla je Saračević.

Arhiv koji je korišten za film bio je u prilično teškom stanju i nije ga bilo moguće prilagoditi današnjim formatima.

"Njega su svi voljeli jer je bio čovjek bez interesa, koji je volio i živio slobodu. Na žalost, umro je u Hamburgu, ne uživajući slobodu za koju se borio", poručila je Saračević.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je 22. januara 1957. godine u Banjoj Luci, gdje je završio srednju školu. Nakon što je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu završio odličnim ocjenama, završio je i školu za pomorskog diverzanta te postao stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Komandant odreda, pa zatim i diviziona postao je kao najbolji među diverzantima. Nastavio je stručno obrazovanje, učio italijanski jezik i otišao na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postao je kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatekao ga je na službi u Splitu, gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno su ga okrenuli od tog poziva i Talijan je došao u Sarajevo.

Hajrulahović je preminuo 8. marta 1998. u Hamburgu od posljedica infarkta u 41. godini.