Uoči premijere
83

Na crvenom tepihu SFF-a večeras su bile ekipe filmova "Meda" i "Neka bude košarkaš"

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ekipa filma "Meda ili ne tako sjajna strana stvari" rumunskog reditelja Emanuela Pârvua koji se takmiči za nagradu "Srce Sarajeva" i meksički reditelj Michel Franco, čiji će film "Avrilina kćerka" večeras biti prikazan u sklopu Open Air programa, prošetali su večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

Uz njih su tu bili i predstavnici filma iz Dječijeg programa "Neka bude košarkaš", predvođeni Borisom Petkovićem, zatim predstavnici Doha film instituta te članovi Cine Europa i Mađarskog filmskog fonda.

Reditelj i scenarista Emanuel Parvu je nakon današnje projekcije filma "Meda" za novinare otkrio kako je riječ o ličnoj priči iz najbližeg kruga njegovih prijatelja.

"Gledao sam kroz kakve emotivne faze prolaze u borbi za dijete te s kakvom se zamršenom birokratijom u tom procesu susreću. Psihološki put u tome je jako težak i komplikovan. U filmu je teško odrediti moralnu stranu priče, varljivo je ko je tu dobar a ko loš čovjek", rekao je Parvu.

Parvuov igrani prvijenac donosi tešku emotivnu priču čija je radnja smještena u jedno rumunsko selo, prilično zaklonjeno od civilizacije. Glavni lik, drvosječa Doru, nakon smrti supruge ulazi u borbu za skrbništvo nad Medom kojoj je bila surogat majka proteklih osam godina. Njegova situacija je iznimno teška i ispresijecana teškom finansijskom pozicijom, borbom za svakodnevno preživljavanje, nepremostivom i komplikovanom birokratijom te u konačnici borbom za tinejdžerku Medu kojoj prijeti ponovni povratak u sirotište.

Glumica Ana Radu, koja tumači lik Mede, istakla je da se tokom snimanja osjećala jako ugodno sa starijim kolegama jer su joj pružili podršku i povjerenje.

"Svi su divni ljudi od kojih sam mnogo naučila. Na tome sam im zahvalna", rekla je Ana.

Večerašnja projekcija filma "Meda ili ne tako sjajna strana stvari" u Narodnom pozorištu Sarajevo ujedno je i svjetska premijera.

SFF