Film/TV
0

Na BHT1 počinje emitiranje novog serijala "Otisci - 15 godina poslije"

FENA
Na programu BHT1 u subotu, 6. oktobra počet će emitiranje nove serije "Otisci -15 godina poslije" iz produkcije "XY Films" iz Sarajeva. Serijal se sastoji od 25 polusatnih epizoda koje govore o današnjem životu u mjestima u kojima su počinjeni ratni zločini, saopćeno je iz produkcije "XY Films".

Sniman je u 24 grada u BiH, a svaka epizoda sastoji se od dokumentarne reportaže o životu danas te faktografskog informativnog priloga koji sadrži sudske činjenice o počinjenim ratnim zločinima.

Posljednja, 25. epizoda prikazat će reakcije stanovnika bh. zajednica na činjenice o ratnim zločinima u njihovim mjestima.

Serijal će biti prikazan na sve tri televizije koje su u sastavu javnog servisa (BHT1, FTV, RTRS), a nakon Nove godine bit će dostupan i svim ostalim zainteresiranim televizijama u BiH.

Produkcija serijala trajala je 10 mjeseci. Realiziran je uz pomoć ministarstava vanjskih poslova Švicarske i Norveške te Ambasade Velike Britanije u BiH.

Ovaj je serijal, među više od 300 radova evropskih produkcija, nominiran za glavnu nagradu Erasmus Euromedia Award 2007., koju dodjeljuje Evropsko društvo za obrazovanje i komunikacije iz Beča.

"XY Films" je nezavisna producentska kuća iz Sarajeva koja se bavi produkcijom televizijskog i filmskog programa.