Festival Ive Gregurevića u Orašju
10

FOTO / Na bh. premijeri "Haliminog puta" neviđena gužva i mnogo suza

Klix.ba
U sklopu 17. Dana hrvatskog filma, popularnog nazvanih Festival Ive Gregurevića, u Orašju je sinoć prikazan još jedan od pulskih laureata, treći dugometražni film Arsena A. Ostojića "Halimin put", što je ujedno bila i njegova bh. premijera.

Apsolutni miljenik publike, koji je na Pulskom filmskom festivalu ostvario rekord s najvišom ocjenom od 4,86 u novijoj historiji te iza sebe ostavio i hit-komediju "Parada", i u gradu kraj Save nikoga nije ostavio ravnodušnim, a kinodvorana nije mogla primiti sve zainteresovane gledaoce, pa se i stajalo i sjedilo sa strane.

Dirljiva emotivna priča, inspirisana istinitim događajem, o Bosanki Halimi, majci koja traži posmrtne ostatke svog tokom rata nasilno odvedenog sina, iako je među gledaocima dotaknule neke nezacijeljene rane, i izazvala brojne suze, oni su je poslije projekcije, ustavši sa svojih sjedala, ispratili dugim i toplim ovacijama, kao i kratke govore zahvale koje su uputili režiser Arsen A. Ostojić i scenarista Feđa Isović, posebni gosti ove svečane premijere.
Kako je popularnom mladom glumcu Arminu Omeroviću Orašje rodno mjesto, a u "Haliminom putu" je odigrao lik brata Safije, koju glumi Olga Pakalović, tako se ondje pokazao izvrsnim domaćinom koji je poslije odjavne špice nagrađen najvećim i zasluženim aplauzom svojih sugrađana. Projekciji je prisustvovao i glavni organizator Dana filma, glumac Ivo Gregurević, koji je također pustio koju suzu i na kraju bio zadovoljan filmom.

"Halimin put" nastavlja "svoj put", te će se poslije ove premijere od sredine oktobra prikazivati širom Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Banjoj Luci i ostalim gradovima.

"Film je nevjerovatan i poseban, odlično napravljen. Toliko sam se uživjela u priču koja je svakako djelićem povezana s brojnim sudbinama ljudi ovdje oko nas, pa sam se osjećala kao da sam sama u kinu, a o suzama da i ne govorim. Trenutak kad Olga proviri iza ograde, taj njen izraz lica i pogled je pravi tren istine, ljudske dobrote, ne može se opisati koliko to donosi emocija ispod površine. Najviše me se dojmilo odakle nekome, režiseru, scenaristi, tolika snaga i tolika moć da toliko jako doživi nečiju bol da je na koncu ovako filmom može predstaviti?", bio je komentar jedne od gledateljica nakon premijere.