"Čistači"
16

Na AJB DOC-u prikazan film o industriji u kojoj se internet rješava neželjenog sadržaja

E. Lj.
Prvi dan AJB DOC Film Festivala završen je projekcijom filma "Čistači" koji je prikazan u sklopu programa Last Minute Cinema.

"Čistač" je osoba koja svakodnevno mora pregledati i ocijeniti hiljade uznemirujućih fotografija i videozapisa, što trajno utječe na njegovu psihu. Iako "čistači" rade u tajnosti, reditelji Hans Block i Moritz Reiswieck uspjeli su doći do nekoliko "digitalnih njuškala" koji rade u Manili na FIlipinima.

Smješteni u tamne prostorije "čistači" provode sate i sate gledajući u kompjuterski ekran na kojem se pojavljuju uznemirujuće forografije i videi - od brutalnih mučenja i odrubljivanja glava, preko pornografije i zlostavljanja djece do prijenosa samoubistava.

Svjedočeći samom dnu ljudske prirode, odluku o tome šta može biti plasirano na društvene mreže dnevno naprave više od 20 hiljada puta. Ipak, u pozadini njihovog rada leže suštinska pitanja o tome kako prepoznati montiranu sliku ili propagandu i šta je to što definiše novinarstvo. Sve to prate vidljive posljedice po zdravlje, fizičke i psihički, jer "čistači" često oboljevaju od PTSP-a.

U isto vrijeme, reditelji nas upoznaju s ljudima širom svijeta na čije je živote značajno utjecala internetska cenzura.