New York
141

Na 45. godišnjici legendarnog filma "Kum" okupila se glumačka postava

Klix.ba
Francis Ford Coppola (Foto: EPA)
Francis Ford Coppola (Foto: EPA)
Režiser i glumačka postava legendarnog holivudskog ostvarenja "Kum" okupili su se na 16. izdanju Tribeca Film Festivala, 45 godina nakon prvog pojavljivanja ovog ostvarenja na filmskom platnu.

Na završnoj večeri Tribeca film festivala Coppola, Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton, James Caan, Talia Shire i Robert Duvall gledali su filmove "Kum" (1972) i "Kum II" (1974).

"Nisam gledao ove filmove godinama. Ovo je bilo veoma emotivno iskustvo", rekao je Francis Ford Coppola, režiser filma koji je zamalo bio zamijenjen zbog neslaganja sa Paramount studijom.

Dva filma osvojila su devet Oscara, a priča o tome kako siroče iz Sicilije emigrira u Sjedinjene Američke Države početkom 20. stoljeća i formira mafijašku podrodicu Korleone postala je filmski klasik.

Ipak, film je imao veoma nepovoljan početak. Coppola je podsjetio da holivudski studio Paramount tih godina htio napraviti nešto "brzo i jeftino". Također je ispričao kako nisu htjeli Marlona Branda jer su se bojali da bi, zbog reputacije teške osobe, mogao poremetiti snimanje. Odlučili su ga angažovati pod uslovom da probno snimanje prođe besplatno i da obeća da neće praviti probleme tokom produkcije.

"Mrzili su ga. Smatrali su da mumlja i nije im se sviđao film", rekao je Coppola.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Brando, koji je preminuo 2004. godine, dobio je Oscara za glavnu ulogu u filmu.

Probleme je imao i Al Pacino koji je glumio Korleonovog sina. Zbog niskog rasta morao je na probna snimanja, a ulogu Michaela testirao je bezbroj puta. Paramount studio htio je u toj ulozi Roberta Redforda ili Ryana O'Neala, ali Coppola je bio istrajan.

"Svaki put kada bih pročitao scenarij vidio sam Al Pacinovu facu. Naročito u scenama sa Sicilije", rekao je.

Pacino je ispričao kako je na početku mnogo želio ulogu Sonnyja, a da je Coppola insistirao na ulozi Michaela.

"Mislio sam da je ovo san ili šala.. Onda su počele rasprave između onih koji me ne žele i Coppole koji me želi", rekao je Al Pacino koji je zbog ove uloge postao jedan od najcjenjenijih glumaca svoje generacije.

U najupečatljivijim scenama iz ova dva filma veliku ulogu igrala je sreća. Scena u kojoj Korleoneova supruga priznaje da je abortirala iz straha zbog kriminalnih aktivnosti svoga supruga predložila je Talia Shire.

Mačka koju Brando drži na početnoj sceni "Kuma" bila je spontana odluka u posljednjoj minuti snimanja.

"Bila je to neka mačka iz studija koju sam stavio u njegove ruke", rekao je Coppola.

Kum