Objavljen program
2

Na 16. BHFF-u u New Yorku bit će prikazano 13 filmova

Klix.ba
Na 16. izdanju Bosanskohercegovačkog filmskog festivala (BHFF) u New Yorku bit će prikazano ukupno 13 filmova, koji uključuju i nekoliko panel diskusija sa rediteljima od 10. do 13. aprila u SVA Theatreu na Manhattanu.

Ovogodišnji program je izuzetno raznolik i bavi se nizom važnih društvenih i kulturnih tema, uključujući porodičnu i međugeneracijsku dinamiku u savremenoj BiH, institucionalnu disfunkciju i korupciju i njene posljedice, te iskustva i ustrajnost žena. BHFF sa zadovoljstvom će prikazati radove velikog broja novih filmskih autora čiji inovativni radovi pokazuju uzbudljiv spektar estetskih, tematskih i tehničkih pristupa. Osim toga, BHFF s ponosom predstavlja 30. godišnjicu prikazivanja filma Kuduz iz 1989. godine Ademira Kenovića, jednog od najlegendarnijih bosanskih filmova i jednog od posljednjih sjajnih filmova bivše Jugoslavije.

Reditelj Ademir Kenović i glumica Snežana Bogdanović prisustvovat će projekciji.

"Ovogodišnji program odražava bogatu paletu tema i estetskih pristupa, koji potvrđuju da se bosanskohercegovačka i regionalna kinematografija nastavljaju transnacionalno proširivati. S ponosom predstavljamo raznoliku grupu filmova te, kao i uvijek, posebno podržavamo žene filmske stvaraoce", izjavili su Dijana Jelača i Amir Husak, direktori BHFF programa.

Na 16. godišnjem BHFF-u bit će prikazani filmovi "Kaotični život Nade Kadić" Marte Hernaiz Pidal, "Dobar dan za posao" Martina Turka i "Sam samcat" Bobe Jelčića.

Osim toga, bit će prikazani kratki filmovi "Nevidljiva ruka Adama Smitha" Slobodana Maksimovića, "Sreća" Nedima Karalića, "Nomofobija" Ade Hasanovića i "Pivac" Sabrine Begović Ćorić.

Na 16. BHFF-u bit će prikazani i dokumentarni filmovi "Muzej zaboravljenih trijumfa" Bojana Bodružić, "Danušina Mara" Davora Borića, "Srbenka" Nebojše Slijepčevića, "Repriza / Uzvraćanje" Damira Avdagića i "Sestre" Zdenka Jurilja.

U sklopu programa Retrospektivni pregled bit će prikazan film "Kuduz" Ademira Kenovića.