Film/TV
0

"Muškarac koji voli" otvara festival u Rimu

Sarajevo-x.com
Monica Bellucci
Monica Bellucci
Oskarovac Al Pacino primit će nagradu za glumu na trećem Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu koji počinje danas i koji otvara film "L’uomo che ama" (Muškarac koji voli) sa Monicom Bellucci.

Festivalskoj publici ovaj će slavni glumac premijerno predstaviti i film "Chinese Coffee", prvi koji je lično režirao i u kojem je glumio.

U Rim će stići mnoštvo poznatih gostiju, a među 20 filmova u konkurenciji za nagradu naći će se i "Pride and Glory" Gavina O'Connora, sa Edwardom Nortonom i Colinom Farrellom, "te francusko-kambodžanski film "Brana na Pacifiku", adaptacija romana Marguerite Duras sa Isabelle Huppert u glavnoj ulozi.

Van takmičarske selekcije bit će prikazan film Saula Dibba "The Duchess", sa Ralphom Fiennesom i Keirom Knightley u glavnim ulogama, javlja AP.

Na festivalu će premijerno biti prikazan film "8", snimljen uz podršku Ujedinjenih naroda. Sastoji se od osam priča o siromaštvu koje su snimili poznati filmaši, uključujući Jane Campion, Wima Wendersa, Gaela Garciju Bernala, Gaspara Noea i Gusa Vana Santa.

Pored šest talijanskih, pet francuskih i dva filma iz Njemačke i Poljske, takmičit će se i britanski, ukrajinski, portugalski, belgijski, ruski, južnokorejski i jedan američki film.

Festival će 31. oktobra zatvoriti talijanski film "L'Ultima Pulcinella".

Organizatori festivala i ove godine očekuju veliku posjetu publike koja će moći vidjeti filmove u zvaničnoj konkurenciji i pretpremijere istovremeno kada i predstavnici medija i profesionalci sedme umjetnosti.

Prošle godine prodano je 110.000 ulaznica, od čega 62.000 publici.

Gledaoci će igrati aktivnu ulogu u dodjeli nagrada ocjenjujući filmove na kraju svake projekcije. Oni će time odlučiti kome će pripasti "Zlatni Marko Aurelije".