Glumac o koroni
17

Muhamed Hadžović: Snimanja više ne izgledaju isto, na setu se mjeri temperatura, svi smo savjesni

E. Sk.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Mada se film "Šesti autobus" u kojem glumi Muhamed Hadžović, trebao finalizirati u Beogradu, zbog loše epidemiološke situacije u vezi s koronavirusom to je prolongirano. Iz istog razloga odgođeni su i filmovi "Praznik rada" Pjera Žalice i "Džim" Srđana Vuletića koji se trebao snimati u kooprodukciji sa Slovenijom.

No, Hadžović zbog toga nije izgubio optimizam. Naprotiv, u razgovoru za Klix kazao nam je kako smatra da bismo situaciju s koronavirusom trebali iskoristiti u svoju korist. Otkrio nam je i kako izgledaju snimanja u doba korone.

Snimanja u Vukovaru prikazala su ratna dešavanja tokom pada grada, a prate priču nadahnutu stvarnim likovima i događajima koji su reditelju Eduardu Galiću bili inspiracija za snimanje tog filma, na način na koji nije bio prikazan prije.

"'Šesti autobus' smo trebali snimati prije korone, onda su se granice zatvorile i u posljednjem trenutku smo odgodili snimanje za juni. Dosta se sve to promijenilo, snimanja više ne izgledaju isto, na setu uvijek ima neko ko svim glumcima na ulazu mjeri temperaturu. Uglavnom, sve je po grupama, kako se ko pridržava, sve je to lična stvar", priča Hadžović.

Ističe da nije pesimista te da se brzo prilagođava situaciji u kojoj živi.

"Činjenica je da iz svega ovoga možemo izvući nešto dobro, neku korist. Šta mi drugo preostaje? Predlažem ljudima da pišu drame o samoizolaciji, koroni, o jednoj kompletnoj porodici, jer nekad to može biti duhovito. Naš zadatak je da posmatramo ovaj trenutak i svijet u kojem živimo. Brzo se prilagodim situaciji, sve dok se to negdje suštinski ne razlikuje od mojih esencijalnih stavova", kaže Hadžović.

Stava je da s pandemijom koronavirusa ne treba naučiti živjeti nego je treba pobijediti.

"Ne znamo šta stoji iza ovoga. Mi samo vidimo svjedočanstva ljudi, da se nešto dešava i moramo biti savjesni, bez obzira koliko nas sve to ponekad nerviralo. Nije ovo prva pandemija niti će biti posljednja, ali nas je zakačila i možemo to pobijediti ako se odlučimo. Najveći je problem što su zbog korone odgođena dva filma koja sam trebao snimati, ali ovu pauzu treba iskoristiti za druge stvari. Ne treba biti osuđen na jedan projekat i ako se ne desi, lupati glavom od zid, treba raditi šta je moguće i biti optimističan", poručio je Hadžović.