Intervju za Klix.ba
84

Muhamed Hadžović: Genetski smo predodređeni za izazove koje imamo, iz zone komfora se ne raste

N. O.
Foto: John Pavlish
Foto: John Pavlish
Bosanskohercegovački glumac Muhamed Hadžović jedan je od učesnika masterclassa na Ponta Lopud Festivalu koji ekskluzivno prati Klix.ba te je tim povodom u razgovoru za portal govorio o važnosti ovakvih festivala, stanju kinematografije i kulture u BiH, ali i o situaciji njegovih kolega iz Srbije.
Hadžović se u svojoj dugogodišnjoj karijeri pojavio u više od 30 filmova i TV serija, a na Ponta Lopud Festivalu ima priliku da uči od velikana filmske umjetnosti počev od Edwarda Nortona, Rubena Ostlunda i Michela Franca.

U razgovoru za Klix.ba Hadžović se osvrnuo na važnost festivala te pojasnio kakav značaj ovakvo iskustvo nosi za njega samog.

"Smatram da je najbolji trenutak za ovaj festival i ovaj koncept koji je smišljen za filmske radnike. Radeći puno osjetio sam kako sam se zasitio sebe i ovo je odlična prilika da se na neki način osvježi energija, da upoznamo neke nove ljude koji će podijeliti s nama neko njihovo iskustvo", kazao nam je.

Kako je festival započeo masterclassom Edwarda Nortona, bh. glumac ističe da je divno bilo imati priliku pitati ga "neka iskonska, glumačka pitanja" uzevši u obzir da je i sam odrastao na njegovim filmovima.

Nakon smjene Emira Hadžihafizbegovića s pozicije direktora Kamernog teatra, Hadžović je obnašao i funkciju v.d. direktora ove ustanove. Uz samu smjenu Hadžihafizbegovića, nedavne skandalozne izjave federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević, pritske na glumce, bojkote festivala - Hadžović je prokomentirao stanje na kulturnoj i umjetničkoj sceni u BiH.

"To je naše breme koje mi nosimo i mislim da je to ono što trebamo da prihvatimo kao okolnosti pod kojima živimo i da sve to mora biti naša snaga da budemo bolji, da budemo jači i pametniji i zreliji i da iz tog prostora gradimo. Mislim da je to na neki način genetski predodređeno za ove prostore. Mi smo genetski predodređeni za takvu vrstu problema u ovom trenutku jer je to činjenica i jer to živimo", navodi Hadžović.

Iz zone komfora nema inspirativnih priča

Bh. glumac kaže da konstanta previranja, turbulencije i sukobi zapravo mogu biti početna tačka za neke inspirativne priče.

"Imamo više 'soka', materijala, koji možemo ponuditi negdje vani i mislim da je samo pitanje vremena kada će se kod nas pojaviti veliki filmski radnici jer imam osjećaj da smo sazreli upravo i zbog tih pozitivnih, ali i negativnih stvari. Iz zone komfora teško se može pričati neka inspirativna priča. Tako da mislim da su sve to naše prednosti - autorske i umjetničke", ističe glumac.

Komentarišući dalje razvoj bh. kinematografije te povećanje produkcije u skorije vrijeme, Muhamed naglašava da to zavisi od mnogo faktora, ali da nam u mnogome pomaže regionalna saradnja.

Foto: John Pavlish
Foto: John Pavlish

"Razvoj bh. kinematografije ovisi od mnogo faktora, ali ono što je važno jeste da ove konekcije prorade bolje u regiji jer smo osuđeni jedni na druge. Jedino tako možemo napraviti dobar rezultat - ako shvatimo da se bavimo istim poslom i da se dobro razumijemo i da taj esnafski posao uradimo kako treba - možemo biti prezentni na svjetskom nivou", pojašnjava.

S tim u vezi, još jednom ističe koliko su manifestacije poput Ponta Lopud Festivala, a još više Sarajevo Film Festivala važni.

"To je prednost svih tih festivala. Upravo su Ponta Lopud i Sarajevo Film Festival kao brat i sestra. Mislim da je Lopud sjajna prilika da se napravi neki rezime prije SFF-a, da se naprave neki filteri i konekcije, nešto što je vrlo važno da bi pričali plemenite i dobre priče", kazao je.

Još jedna tema koja je u fokusu regionalne javnosti posljednjih dana jesu konstantni napadi na glumce u Srbiji kojima je režim "stavio metu na čelo" zarad podrške protestima. Hadžović navodi kako je i sam nedavno boravio u srbiji gdje je završio snimanje serije, ali da uprkos tome nije u stanju razumjeti razmjere onoga s čime se njegove kolege i prijatelji iz susjedne zemlje suočavaju.

Hadžović s drugim glumcima koji učestvuju na masterclassu (Foto: John Pavlish)
Hadžović s drugim glumcima koji učestvuju na masterclassu (Foto: John Pavlish)

"Ja sam upravo završio snimanje jedne serije u Srbiji i tek se vratio. Žao mi je i suosjećam se s glumcima koji imaju direktne prijetnje i mislim da je to stvar koju još apsolutno ne mogu da provarim niti da sagledam dimenziju toga jer nisam bio direktni učesnik niti saučesnik tih dešavanja", pojašnjava.

Ipak ističe da imaju njegovu apsolutnu podršku: "Razgovarao sam s kolegama i oni me obavještavaju šta se dešava. Mislim da nisam apsolutno shvatio koji je to problem niti s kojim posljedicama mogu da se nose, ali apsolutno imaju moju podršku".

Uz Hadžovića masterclassu iz kategorije glumaca prisustvuju i Florist Bajgora (Kosovo), Lazar Dragojević (Crna Gora), Jurij Drevenšek (Slovenija), Tihana Lazović (Hrvatska), Milan Marić (Srbija), Natalija Teodosijeva (Sjeverna Makedonija) i Ivana Vuković (Srbija).

Treći Ponta Lopud festival održava se od 20. do 24. lipnja 2023.