Mozaični film
0

"Mrtve ribe" Kristijana Milića od 21. decembra u bh. kinima

Klix.ba
Nakon zapaženih sudjelovanja i nagrada na nizu filmskih festivala u regionu film "Mrtve ribe", novo ostvarenje Kristijana Milića, 21. decembra kreće sa prikazivanjem i u bh. kino dvoranama u distribuciji Con film.

"Mrve ribe" mozaični je film o posljeratnom provincijskom gradiću koji prati sudbine dvadesetak likova. Radnja filma prati događaje u neimenovanom gradiću tokom jednog dana dok sugrađani pokušavaju, svaki na svoj način, proniknuti u motive neobičnog samoubistva njihovog sugrađanina Profesora. Naime, Profesor je dan prije izvršio samoubistvo i to na prilično bizaran način: ubio se pištoljem za ubijanje stoke. Najviše zbog tog detalja, Profesorovi sugrađani u potrazi su za odgovorima na nerazjašnjena pitanja. Tako govore i o sebi, ali i o gradiću u kojem se sve to događa, tvoreći sliku u kojoj je glavni lik zapravo - grad.

Kristijan Milić ovaj film režirao je prema scenariju Josipa Mlakića tj. prema zbirci pripovijedaka "Mrtve ribe plivaju na leđima" koju je Mlakić objavio 2011., a koja je u međuvremenu imala i nekoliko pozorišnih izvedbi. Mlakićeva zbirka sastoji se od 15 novela koje su sve vezane uz bosansko-hercegovački, etnički i vjerski podijeljeni gradić. Kao i u filmu, međusobno isprepletene priče zbirke imaju ishodište u početnom motivu, samoubojstvu lokalnog pjesnika i bivšeg profesora.

Film u kojem postoje čak 42 glavne uloge snimljen je u hrvatsko-bosansko-hercegovačkoj koprodukciji tokom proljeća prošle godine na više od pedeset lokacija u gradu Mostaru i okolini. Glumački ansambl predvodi jedan od najznačajnijih domaćih glumaca Dragan Despot, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Asja Jovanović, Marijana Mikulić, Ornela Vištica, Nermin Omić, Dražen Mikulić, Goran Bogdan te mnogi drugi.

Kako je film osvanuo već na nekoliko festivala, pobrao je pozitivne ocjene i pohvale kritičara. Dragan Despot osvojio je nagradu na Vukovar Film Festivalu, a film je ovog ljeta osvojio i dvije nagrade na festivalu u Puli te nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu za Ivu Krešića na 11. Mostar Film Festivalu.

Ood 21. decembra "Mrtve ribe" kreću u redovnu kino distribuciju u bh. kinima iz multipleksa Cinema City u Sarajevu i Cineplexx Palas u Banjoj Luci, a od 28. decembra film će se naći na redovnom repertoaru multipleksa Ekran u Zenici te nakon toga obići ostatak kino dvorana.