MAN VS. BEE
105

Mr. Bean protiv bumbara na Netflixu: Katastrofa ima novi oblik

Piše: Ines Mrenica
Britanski komičar Rowan Atkinson osvanuo je u slapstick humorističnoj seriji "Man vs. Bee", i to kao nespretni otac koji prihvata posao čuvara otmjene vile, ali se nađe upleten u epsku bitku sa sićušnim bumbarom.
Navršile su se tri decenije kako se inžinjer elektrotehnike pojavio na BBC-ju kao Mr. Bean, dječak zarobljen u tijelu odraslog čovjeka. Kratki skečevi preko noći su postali planetarno popularni, a na tom šeprtljavom liku Rowan Atkinson je izgradio karijeru komičara. Netflix je u petak objavio seriju "Man vs. Bee", koja se sastoji od devet kratkih epizoda i prikazuje put do pakla jednog čuvara kuće, na koji ga je poslao bumbar, ali i njegov trijumfalni uspjeh u borbi protiv kriminala.

"Man vs. Bee" je opet priča o čovjeku koji za svako rješenje ima novi problem. Seriju je osmislio Rowan Atkinson, nakon čega je nazvao režisera "Johnnyja Englisha" Davida Kerra i predložio mu da zajedno rade na novom zajedničkom projektu. Sve je manje-više isto u načinu na koji je razvijen novi lik kojeg portretira slavni Britanac, samo je glumac nešto stariji. Priča je ponovo put u katastrofu, a glavni lik je Trevor Bingley, onaj koji ulazi u rat s malim antagonistom, sićušnim i inteligentnim kukcem.

Rowan Atkinson u seriji Man vs. Bee
Rowan Atkinson u seriji Man vs. Bee

Puno zuji, malo meda daje

Trevor Bingley (Rowan Atkinson) je neuspješan baš onako kako i izgleda. Ovaj smotani sredovječni muškarac prisiljen je prihvatiti posao čuvara luksuzne vile i psa bogatog para u njihovoj odsutnosti kako bi okončao “rondanje” svoje bivše supruge. Trevor ima kćer tinejdžericu koju neizmjerno voli. Kuća koja mu biva povjerena je muzej ispunjen umjetničkim djelima neprocjenjive vrijednosti, a njeni vlasnici su snobovski bračni par Nina (Jing Lusi) i Christian (Julian Rhind Tutt) koji ljudske emocije pokazuju samo u blizini svog kućnog ljubimca, blentavog psa po imenu Cupcake. Kad pojede neki orašasti plod, Cupcake cijelu kuću napuni izmetom.

Trevor na samom početku uništava kamenu statutu u dnevnom boravku i zapali priručnik s uputstvima za upravljanje aparatima u kući, a pas će uspjeti pojesti kikiriki maslac. Sve je nekako podnošljivo i da se “hendlati” dok Trevor ne uđe u okršaj s bumbarom, koji je dosadan skoro onoliko koliko je bezobrazan. Čovjek koji je unajmljen da čuva luksuznu vilu i životinju u njoj, uporan je u nastojanju da pobijedi, ne mareći za nepopravljivu štetu koja će pritom biti pričinjena.

Znate šta slijedi. Uništavanje Mondrianove slike i niz peripetija koje će završiti razbijanjem oldtimer automobila, a tu je i bacač plamena, koji će zapaliti cijelu kuću. Ali to nije sve, jer Atkinsona i njegove face, kao i vratolomije, jednostavno morate vidjeti.

Jing Lusi kao vlasnica vile u seriji Man vs. Bee
Jing Lusi kao vlasnica vile u seriji Man vs. Bee

Zanimljivo je kako su svi kućanski aparati u luksuznoj kući proizvedeni u njemačkoj kompaniji Miele, čije ime na talijanskom jeziku znači med. Tako product placement vrišti iz svake scene koja uključuje neki kućanski aparat, ali s Atkinsonom u istom kadru taj je marketinški postupak gotovo zanemariv.

Serija će vas dobro zabavati i pokazati kako bi izgledala manifestacija one izreke o slonu u prodavnici porculana. Neki su duhovito primijetili da je Rowan Atkinson ovom ulogom ujedinio Mr. Beana i Baldricka u jednom liku. Baldrick je, za one koji su zaboravili, onaj priglupi pomoćnik Crne Guje u BBC-jevom humorističnom serijalu "Blackadder".

Iako većina govori da se u seriji radi o pčeli, Rowan Atkinson je zapravo u ratu s bumbarom, koji pripada porodici pčela, ali izgleda dosta drugačije, zuji glasnije i opako se ljuti kada je uznemiren.