Kad seksi diva ode iza kamere
0

Može li Angelina Jolie za ljubavnu priču iz Bosne dobiti Oskara?

Sarajevo-x.com
Angelina Jolie (Foto: AP)
Angelina Jolie (Foto: AP)
Dosad poznata kao seksipilna američka glumica i zvijezda akcionih filmova, Angelina Jolie, mogla bi postati novi seks simbol među režiserkama, piše filmski kritičar Gary Susman i pita se da li je moguće da se Jolie u februaru sljedeće godine okiti Oskarom za najbolju režiju.

Ne samo da je ova sirena, kako je naziva, napisala i režirala svoj prvi film, bosansku ljubavnu priču u vrijeme ratne drame nazvanu "U zemlji krvi i meda", već je preuzela i posao pregovora o distribuciji filma koji će svoju premijeru imati 23. decembra. Time je pokazala ambicije da postane ozbiljna kandidatkinja za prestižnu nagradu Američke filmske akademije.

Iako možda izgleda teško prebaciti se iz uloge seks simbola pred kamerama u ulogu priznatog režisera iza kamera, Jolie je na dobrom putu. Kritike su joj naklonjene, a to ne bi bilo prvi put da su glasači Akademije nagradili glumačke idole na mjestu režisera.

Lista takvih filmadžija kreće se od Roberta Redforda do Kevina Costnera. Obojica su osvojili Oskare za svoje režiserske prvijence, Redford za porodičnu dramu "Obični ljudi" 1981, a Costner za epski vestern "Ples s vukovima" 1991. Zanimljivo je da su obojica preoteli nagradu slavnom Martinu Scorseseu, koji je 1981. snimio veliki hit "Razjareni bik", a 1991. u konkurenciji bio sa "Dobrim momcima".

Warren Beatty i Mel Gibson osvojili su kipiće Oskara za svoje druge pokušaje iza kamera, prvi za priču o ruskoj revoluciji iz 1981, a drugi za ratnu dramu "Hrabro srce" 1995.

George Clooney je bio nominovan za ovu nagradu 2005, kada je snimio historijsku dramu "Laku noć. I sretno", što je bio njegov drugi film u ulozi režisera.

Iz Akademije također vole kad filmske zvijezde uplivaju u svijet pisanja scenarija. Beatty je nominovan za Oskara za svoj prvijenac u tom poslu, film "Šampon" iz 1975, a kasnije opet za "Reds". Emma Thompson je osvojila zlatni kip za "Razum i osjećajnost", film u kojem je i glumila. Matt Damon i Ben Affleck također su zabilježili ovaj uspjeh 1997. za "Dobrog Willa Huntinga", u kojem su obojica zabilježili i sjajne uloge. Affleck je dobio i sjajne kritike, ali ne i nominacije za bostonske krimi drame "Gone Baby Gone" i "The Town".

I film Angeline Jolie ima neke zajedničke karakteristike sa nabrojanima. Zvuči epski, u svom središtu ima kontroverzni historijski događaj, a u oblasti distribucije sarađuje sa Bobom Berneyom, koji je radio uspješne kampanje za filmove poput "Pan's Labyrinth", "The Young Victoria" i "La Vie en Rose".

Pomoći će joj, smatra Susman, i to što je već osvojila Oskar 1999. za "Girl, Interrupted" i da se već dugo bavi humanitarnim radom. Ako se sve to uzme u obzir, neće je se shvatati kao početnika koji nema razloga da priča priču ili da uopšte staje iza kamera. Osim toga, cijela filmska industrija uvijek je sretna kad postoji bilo kakav razlog da Jolie vide na crvenom tepihu, zaključuje filmski kritičar Entertainment Weeklyja.