Moff 2018
14

Mostar narednih dana filmski centar regije: Otvoren 12. Festival filmske glume

Piše: R. D.
Slaven Knezović, direktor MOFF-a (Foto: R. D./Klix.ba)
(Foto: R. D./Klix.ba)
Svečanošću u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru i prikazivanjem filma "Sam samcat" reditelja Bobe Jelčića otvoren je 12. MOFF, Mostar filmski festival – Festival filmske glume. MOFF donosi 26 filmova iz regije, a traje do 3. decembra.

Festival je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić naglasivši važnost ove i ovakvih manifestacija na obnovi grad na Neretvi, posebno kroz prizmu da su one pokretane u vrijeme kad je grad bio potpuno porušen.

"Sve je krenulo obnovom Starog mostar, otvaranje muzeja, drugih institucija. Važan dio tih procesa bili su baš kulturni radnici", kazao je Bešlić.

Slaven Knezović, direktor festivala, izjavio je kako je manifestacija koju predvodi već postala ozbiljna i kako se mostarskoj publici predstavljaju najbolja filmska ostvarenja ove godine realizirana na prostoru od Bugarske do Slovenije.

"Mislim da će u programu svako pronaći nešto za sebe, a posebno nas raduje jačanje studentskog programa. Ove godine imamo osam akademija koje su se prijavile i poslale svoje studente i radove", izjavio je direktor MOFF-a, dodavši da je festival pomalo lokalpatriotski jer ga otvara film mostarskog autora.

Velibor Topić, mostarski glumac i jedan od osnivača festivala, kaže kako niko na početku nije vjerovao da će ideja Slavena Knezovića prerasti u ovo što je danas.

"Svaka čast Slavenu što je istrajao sve ove godine u namjeri da dovede ljude da gledaju filmove. Prije dvije godine kad sam bio u žiriju posjećenost je bila jako slaba i to mene boli. Pozivam ljude da dođu, pomognu i uživaju u filmovima", izjavio je Topić.

Filmovi će biti predstavljeni kroz četiri programa, takmičarski, dokumentarni, porodični i retrospektivni, a najbolje će birati tročlani žirij u sastavu: Miro Barnjak, Jelena Jovanova i Branka Bešević Gajić.

Festival se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, a podržale su ga brojne javne institucije i komercijalna preduzeća, zahvaljujući kojima festival nastavlja živjeti, razvijati se i prerastati u tradiciju.