U Kosači 11. novembra
5

Mostar film festival ove godine otvara domaći film "Balkanika" snimljen u Livnu

G. Š.
Mostar film festival će se u najvećem gradu na Neretvi održati u periodu od 11. do 15. novembra i donijeti u Mostar sjajna filmska ostvarenja, a na crvenom tepihu okupiti regionalne filmske zvijezde i zaljubljenike u sedmu umjetnost.

Svečano otvorenje 16. Mostar film festivala organizatori su najavili za petak, 11. novembra u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a trajat će do utorka, 15. novembra, kada će stručni žiri najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu "Stablo ljubavi".

Slaven Knezović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slaven Knezović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Direktor mostarskog festivala Slaven Knezović ističe da će se ovaj festival u Mostaru održava već 16 godina što je jedan period na koji se s ponosom može osvrnuti.

"Nastavljamo s ovim 16. Film festivalom. Ove godine smo opet u prilici, da Festival otvorimo domaćim filmom koji je nastao u Livnu, pod redateljskom palicom našeg debitanta Marina Mamuze", kazao je Knezović.

Ističe kako je riječ o filmu "Balkanika" kojim će se po drugi put otvoriti mostarski Film festival s domaćim proizvodom u kojem su sudjelovali Kazališno-filmska udruga "Oktavijan" iz Mostara, Udruga "Jure i Mete" iz Livna i "Eurofilm" iz Zagreba.

"Ove godine nezapamćeno do sada imamo četiri dugometražna filma nastala u BiH od kojih je jedan u koprodukciji sa Slovenijom, što se još nije dogodilo u 16 godina djelovanja. To je jedan skok u bh. kinematografiji kojim, siguran sam pridonose i razni filmski festivali, koji se odvijaju u našoj državi, kao što su Sarajevo, Orašje, Tuzla, Bihać, Široki Brijeg i mi ovdje u Mostaru. Produkcijama se povećala što je očito plod toga i BiH jeste na neki način filmska zemlja. To treba podržavati i nastojati da se radi što više", kazao je Knezović.

Osim filma "Balkanika" u takmičarskom programu će se kako je naglasio prikazati još 11 dugometražnih filmova koji dolaze osim iz BiH i iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

"Mislim da ovogodišnji takmičarski program obiluju dobrim brojem glumačkih ostvarenja i tim će biti teži zadatak za naš stručni žiri kojim ove godine predsjedava Dejan Dabić, umjetnički direktor niškog festivala", kazao je Knezović.

Monika Ćubela Savić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Monika Ćubela Savić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Glasnogovornica mostarskog Festivala Monika Ćubela Savić naglašava da će kroz ovogodišnju filmsku manifestaciju takmičarski program donijeti 12 filmskih ostvarenja, ali i šest dokumentarnih filmova, mnoštvo studentskih i tri kratka filma, uz masterclass radionice te drugi kulturno-zabavni sadržaj.

Ana Lasić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ana Lasić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Članica organizacijskog odbora Ana Lasić ističe kako ova manifestacija i ove godine okuplja ekipu volontera koji se još uvijek mogu javiti organizatorima, te ostvariti brojne povlastice tokom festivala, ali i zaslužiti certifikat o učešću na manifestaciji.

Prodaja ulaznica kreće od 12. novembra u Hrvatskog domu hercega Stjepana Kosače u periodu od 15 do 21 sat, tako da će svi zainteresirani prije svakog filma moći kupiti svoje ulaznice, koje su mogu rezervirati i putem društvenih mreža mostarskog festivala.