{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostar: Deveti međunarodni festival animiranog filma od 28. juna do 3. jula

F
26.6.2014. u 14:31
0
0
Mostar: Deveti međunarodni festival animiranog filma od 28. juna do 3. jula
0
Deveti međunarodni festival animiranog filma - NAFF održat će se od 28. juna do 3. jula u Mostaru, Neumu i Dubrovniku, a u takmičarskom dijelu prikazat će se 52 filma i 20 u panorami.
Ove godine istodobno će se prikazivati projekcije u spomenuta tri grada, a animirani filmovi pristigli su iz 47 zemalja.

Svečano otvaranje NAFF-a upriličit će se u OKC-u "Abrašević" u Mostaru 28. juna s početkom u 20.30 sati, gdje će se inače prikazivati sve projekcije. Što će tiče Dubrovnika, projekcije filmova prikazivat će se u kinima "Jadran" i "Slavica", a u Neumu u hotelu "Sunce".

Direktor NAFF-a Jurinko Rajič na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru istakao je kako je najviše filmova pristiglo iz Francuske i Tajvana, te da je iz Tunisa pristigao, kako kaže, jedan jako dobar film.

Iz BiH će biti prikazan film "Lindžo" Jurinka Rajiča, ali se za njega, kako je istakao Rajič, neće moći glasati.

Voditelj press službe NAFF-a Dragan Marjanović podsjetio je kako su u Neumu u ovih devet godina NAFF-a boravili svi oskarovci novijeg vremena, te je najavio kako će ove godine u Neumu boraviti slavna crtačica koja radi s najzahtjevnijom tehnikom tj. pijeskom. Nije rekao o kome je riječ.

Tokom konferencije za novinare ukazano je na tešku finansijsku situaciju kada je u pitanju NAFF. Organizatori ističu kako su sredstva obećana, ali da su na čekanju odnosno "da će biti kad bude".

Organizatori ističu kako ni Općina Neum ni Grad Mostar, kao ni institucije sa kantonalne razine, nisu zainteresirane u finansijskom smislu za NAFF.

"Otkako je Gavrilo Grahovac napustio ministarstvo kulture nastao je sumrak kulture u BiH", istakao je Marijanović, naglasivši kako je upropaštena i škola animiranog filma te da je od tada počeo "opći potop".

Inače, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondacija za kinematografiju FBiH, Federalno ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Vlada Republike Hrvatske. Generalni sponzor festivala je HT Eronet, a sponzor je Elektroprivreda HZHB.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: