Film/TV
0

Morgan Freeman u ulozi Nelsona Mandele

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hollywoodski veteran Morgan Freeman prihvatio je ulogu bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Nelsona Mandele, u neovisno finansiranoj drami, baziranoj na novoj knjizi Johna Carlina pod nazivom "The Human Factor: Nelson Mandela and the Game That Changed the World".

Freeman, koji ovog vikenda, uz Stevea Carella, reprizira ulogu Boga u novom filmu Toma Shadyaca, "Evan Almighty", također će producirati film o Nelsonu Mandeli zajedno sa Lori McCreary i Maceom Neufeldom iz Revelations Entertainmenta. Scenarij za ovaj film napisao je Anthony Peckham ("Don't Say a Word").

Radnja filma se odvija u periodu nakon ukidanja aparthajda, kada je Južna Afrika bila domaćin Svjetskog prvenstva u ragbiju 1995. godine. Tada je Mandela kao predsjednik Južnoafričke republike iskoristio ovaj sportski događaj za okončanje desetljeća nepovjerenja i mržnje između bijelaca i crnaca.

Freeman i McCrearyjeva su prošle godine boravili u Južnoj Africi kako bi sa Nelsonom Mandelom razgovarali o pomenutom projektu.

"Poznajem privatno Nelsona Mandelu već dugo i stalno sam svjestan njegove velike uloge u svijetu. Prilika da utjelovim njegov lik za mene predstavlja ogromnu čast", izjavio je Freeman.

Morgan Freeman je nedavno završio sa snimanjem Warner Brosovog filma "The Bucket List" kojeg je režirao Rob Reiner.