Šarolik popis
65

Morgan Freeman odabrao pet najdražih filmova svih vremena

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni holivudski glumac Morgan Freeman u svojoj dugogodišnjoj karijeri se pojavio u nekim od najvećih hitova koji su oblikovali filmsku umjetnost, od "Iskupljenja u Shawshanku" do trilera "Sedam".

Ovaj glumac je u raznim intervjuima koje je imao kroz godine radio popise najdražih filmova svih vremena, a najnoviji popis njegovih omiljenih fimova je objavljen ove godine u intervjuu za portal Rotten Tomatoes.

Evo kojiih je pet ostvarenja ovaj glumac izdvojio:

Moulin Rouge (2001.)

Freeman je za Moulin Rouge rekao da je "jedan od najbolje osmišljenih i snimljenih filmova". "Kinematografija, gluma, pjevanje, ples. Sve je tu, ovo je stvarno gozba za oči i uši", rekao je slavni oskarovac.

Moby Dick (1956.)

Freemana je impresionirala Hustonova adaptacija romana Hermana Melvillea, jer je sve bilo prikazano tačno onako kako je glumac zamislio kada je čitao knjigu. Posebno ga je impresionirala izvedba Gregoryja Pecka za kojeg je rekao da je nevjerovatan.

Pijev život (2012.)

Glumac je Anga Leeja nazvao jednim od najboljih živućih redatelja, a njegov film "Pijev život" je pohvalio jer odlično spaja fantastične elemente sa stvarnošću, naglašavajući izvanredne okolnosti s kojima se suočavaju protagonist i bengalski tigar.

"Pijev život je bio, ili nije bio, jako zanimljiva bajka. Iznenadio me je kraj u kojem pripovjedača pitaju je li se sve to stvarno dogodilo, i on kaže ‘Vi odlučite’", izjavio je Freeman.

Tačno u podne (1952.)

Freeman je veliki fan vesterna, a jedan koji posebno voli je "Tačno u podne!", redatelja Freda Zinnemanna. "Ovaj film s Garyjem Cooperom mi je jedan od najdražih filmova svih vremena. Uvijek sam bio veliki fan Garyja Coopera, a ovo je zanimljiva priča o čovjeku koji se sam mora suočiti s čovjekom koji ga mrzi", rekao je poznati glumac.

Odmetnik Josey Wales (1976.)

Još jedan vestern koji Freeman obožava je "Odmetnik Josey Wales", koji je režirao Clint Eastwood. "Volim sve filmove s Clintom, ali 'Odmetnik Josey Wales' je jedan koji ne mogu ignorirati. Ako tražim šta gledati na televiziji i slučajno naletim na ovaj film, moram ga pogledati", rekao je Freeman.