Film/TV
0

Moore snimio novi dokumentarac kojim kritizira američki zdravstveni sistem

Sarajevo-x.com
Redatelj Michael Moore ponovo privlači pažnju javnosti odvođenjem spasioca, angažiranih na spašavanju preživjelih u napadima na World Trade Center, na Kubu radi liječenja njihovih bolesti.

Ovo putovanje je opisano u Moorevom posljednjem dokumentarcu "Sicko", koji predstavlja kritiku američkog zdravstvenog sistema, kojeg Moore želi premijerno prikazati na filmskom festivalu u Cannesu narednog mjeseca.

Februarski put na Kubu treba da pokaže slabosti američkog zdravstvenog sistema u odnosu na socijalni medicinski sistem Fidela Castra, javio je New York Post.

Film je usmjeren na medicinsku njegu koja se pruža ljudima koji su bili angažirani na toksičnim ruševinama World Trade Centera. Ipak, neki od onih koje je Moore kontaktirao za putovanje kažu da on koristi ljude za svoje potrebe.

"On koristi ljude koji su u lošoj situaciji i to nije dobro – to je moralno loše", izjavio je Jeff Endean iz New Jerseya, koji je proveo mjesec dana na ruševinama World Trade Centera i koji sada pati od respiratornih problema.

Kuba je posljednjih godina napravila napredak u oblasti biotehnologije i sada izvozi tretman za rak u 40 zemalja širom svijeta.

SAD zabranjuje putovanja svojim građanima na Kubu, ali je Moore dobio dozvolu zbog prijavljenog novinarskog izvještavanja.