Ovacije za Michaela J. Foxa
0

'Moderna porodica' i 'Homeland' apsolutni pobjednici Emmyja

Klix.ba
Pobjednička ekipa iz serije "Homeland" (Foto: AFP)
Pobjednička ekipa iz serije "Homeland" (Foto: AFP)
Serije "Homeland" i "Moderna porodica" apsolutni su pobjednici najveće i najznačajnije televizijske nagrade, Emmyja.

Showtimeov psihološki triler "Homeland" je na 64. dodjeli televizijskih Oscara u Los Angelesu odnio četiri nagrade, uključujući i počasnu u kategoriji dramskih serija.

"Homeland" je tako, na iznenađenje svih, s trona skinuo "Momke s Madisona", seriju koja je proteklih godina dominirala na dodjelama ove nagrade.

U kategoriji za najbolju humorističnu seriju najviše nagrada pripalo je seriji "Moderna porodica" koja je tako nastavila dominaciju na dodjeli Emmyja.

Nagrada za najbolju glumicu u dramskoj seriji pripala je Claire Danes za ulogu u "Homelandu", dok je njen kolega iz serije Damian Lewis dobio Emmyja za najbolju mušku ulogu.

Glumački par iz "Moderne porodice", Julie Bowen i Eric Stonestreet, također je trijumfirao, a ovo im je već drugi Emmy koji su osvojili za ovu seriju.

Kada su u pitanju miniserije i TV filmovi, najveći je pobjednik "Game Change" koji je uz glavnu nagradu osvojio i Emmyje za najbolju glumicu, scenarij i režiju.

"Game change" je dramska serija od predsjedničkim izborima 2008. godine čiji je izvršni producent slavni glumac Tom Hanks.

Noć dodjele završena je ovacijama za glumca Michaela J. Foxa koji i nakon 21 godinu otkako mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest nastavlja svoju glumačku karijeru. Fox je bio prezenter posljednje nagrade. "Čvrst sam kao stijena", kazao je holivudski glumac.