"Akova"
93

Moamer Kasumović u filmu o svom rodnom Bijelom Polju: Priča o ljubavi koja daje smisao životu

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Moamer Kasumović je glavni glumac i narator u filmu "Akova" koji govori o njegovom rodnom Bijelom Polju.

Film je nastao prema zbirci poezije "Apostrof ispred života" Momčila Zekovića. Osim Kasumovića, koji je i koreditelj s Dejanom Senićem iz Bubulj produkcije, u filmu igraju i Branka Otašević te Hajdana Radanović.

Zeković se za pomoć u organizaciji naročito zahvalio Harisu Numanoviću, Arminu Škrijelju, Erminu Mehoviću i Dalili Hot.

U snimanju je učestvovala i produkcija Džep sa tajnama.

"'Akova' je priča o bjelopoljskoj ljubavi. Priča o karavanima koji nisu nikad prestali da prolaze. Nagovještaj budućnosti kakva nam jedino treba jer se ljudi rađaju da dijele dobrotu. Naracija odgledana od strane svih mještana, a koju je Zeko pretvorio u stihovanu priču, Moamer govori u ime svih onih koji znaju da samo ljubavlju čuvamo anđela koji nam je nikad potrebniji no u ovo današnje vrijeme. Anđeo 'Akove' je mogao biti i neko drugi, ali anđele odaberemo upravo onako neočekivano. Svako od nas zaspi na krilima svog anđela koji šeta od Đalovića pećine pa ukrug do svake bjelopoljske adrese.

Nevažno da li još uvijek živi tu ili kad god umije oči i započne novi dan u nekoj daljini, okrene misli na svoje djetinjstvo. Na svoju prvu ubranu jabuku. Anđeo je bio i imat će ga dok ima Bijelog Polja. Na nekom drugom mjestu, na nekoj drugoj destinaciji šeta pored svog Lima, svoje livade, svog sokaka. Marifetluk je ugrabio muštuluk o kom svi tražimo razloge koje nismo ili možda jesmo uspjeli da objasnimo na najbolji mogući način, a to je da ostati čovjek ima veću vrijednost od pohlepe, zlobe, ćeranja…" - iz recenzije